ugrás ide: Domain regisztráció

.HU domain regisztrátor

A domdom.hu honlapon a Do Média Kft. akkreditált .HU domain regisztrátorként nyújtja domain szolgáltatásait.

Akkreditált .HU domain regisztrátor - mit jelent ez?

Használatában nem szoktunk különbséget tenni a domain regisztrátor és az akkreditált domain regisztrátor között. Praktikusabb a rövidebbet használni. Az akkreditált azt jelenti, hogy az adott domain végződés (Top Level Domain) központi nyilvántartója hivatalosan engedélyezi egy szervezetnek a domain regisztráció és további domain műveletek elvégzését a központi adatbázisában. Esetünkben a Do Média Kft, a domdom.hu üzemeltetője, akkreditáltan, tehát hivatalosan regisztrál .HU domaineket.

.HU akkreditált regisztrátor

Ki a központi nyilvántartó a .HU domainek esetében?

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) delegálja a legfelsőbb szintű domainterek kezelésének jogosultságát, tehát ez a csúcsszervezete a világ összes domainjének. A .HU domaintér helyi felügyeletének jogát az ISZT (Internet Szolgáltatók Tanácsa) számára engedélyezte az ICANN. A .HU domainek központi nyilvántartója tehát az ISZT. Fontos tudni azonban, hogy az ICANN a .HU domainek helyi felügyeletének jogát engedélyezte az ISZT számára. Ennek fényében a .HU domainek használói nem tulajdonosai a domainnek, nem birtokolják azt, hanem a használati jog kerül delegálásra számukra.
Az ISZT adatlapja az IANA oldalon: https://www.iana.org/domains/root/db/hu.html
Az ISZT .HU domain nyilvántartói honlapja: http://www.domain.hu

Milyen jogosultságai vannak a .HU domain regisztrátornak?

A domain regisztrátor, mint amilyen a domdom.hu, az ISZT által létrehozott Domanregisztrációs Szabályzat szerint járhat el. Ez a szabályzat publikus, itt található: http://www.domain.hu/domain/szabalyzat/szabalyzat.html
A domain regisztrátor szerepe az domain igénylő vagy domain használó által benyújtott domain ügyeket intézi. A domain igénylő vagy domain használó nem regisztrálhat domaint, általánosságban pedig nem intézhet domain ügyeket közvetlenül a nyilvántartónál. Minden esetben a domain regisztrátoron keresztül teheti ezt meg.