ugrás a tartalomhoz

A domdom.hu honlapon a Do Média Kft. akkreditált .HU domain regisztrátorként nyújtja domain szolgáltatásait.

Akkreditált .HU domain regisztrátor - mit jelent ez?

Használatában nem szoktunk különbséget tenni a domain regisztrátor és az akkreditált domain regisztrátor között. Praktikusabb a rövidebbet használni. Az akkreditált azt jelenti, hogy az adott domain végződés (Top Level Domain) központi nyilvántartója hivatalosan engedélyezi egy szervezetnek a domain regisztráció és további domain műveletek elvégzését a központi adatbázisában. Esetünkben a Do Média Kft, a domdom.hu üzemeltetője, akkreditáltan, tehát hivatalosan regisztrál .HU domaineket.

Ki a központi nyilvántartó a .HU domainek esetében?

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) delegálja a legfelsőbb szintű domainek (TLD) kezelésének jogosultságát, tehát ez a csúcsszervezete a világ összes domainjének. Az ICANN döntése alapján az ISZT (Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület) a kizárólagos jogosultja a .hu ccTLD alatti közdomainek nyilvántartásának és kezelésének. A Domainregisztrációs Szabályzatot és ezzel a .hu ccTLD alatti közdomainek delegálásának, regisztrálásnak és fenntartásnak egységes rendjét az ISZT határozza meg. Az egyesület a .hu domainek nyilvántartási és kezelési jogának gyakorlását átengedte a tulajdonában levő ISZT Nonprofit Kft-nek, azaz a Nyilvántartónak.
Az ISZT adatlapja az IANA oldalon: https://www.iana.org/domains/root/db/hu.html
Az ISZT honlapja: https://www.iszt.hu
A .HU domain nyilvántartói honlapja: https://www.domain.hu

Milyen jogosultságai vannak a .HU domain regisztrátornak?

A domain regisztrátor, mint amilyen a domdom.hu, az ISZT által létrehozott Domainregisztrációs Szabályzat szerint járhat el. Ez a szabályzat publikus, itt található: https://www.domain.hu/domainregisztracios-szabalyzat/
A domain regisztrátor a domain igénylő vagy domain használó által benyújtott domain ügyeket intézi. A domain igénylő vagy domain használó nem regisztrálhat domaint, általánosságban pedig nem intézhet domain ügyeket közvetlenül a nyilvántartónál. Minden esetben a domain regisztrátoron keresztül teheti ezt meg.

Akkreditált .HU regisztrátor