ugrás a tartalomhoz

Hogyan kell érteni egy domain tulajdonosi jogát?

Az igényelt domain nevet a nyilvántartó delegálja - használatba adja - az igénylő számára. Fontos tudni, hogy ha szabályellenesség vagy jogszerűtlenség állapítható meg a használattal kapcsolatban akkor a nyilvántartó a delegálást visszavonhatja. A "tulajdonlás" tehát valójában használati jogot jelent.

Miről érdemes megbizonyosodni az igénylés előtt?

A domain igénylésének jogszerűségéről feltétlenűl érdemes megbizonyosodni az igénylés benyújtása előtt. Az egyes legfelsőbb szintű domainek nyilvántartói honlapjukon teszik közzé a regisztrációs szabályzatokat. Ezeknek a szabályzatoknak való megfelelés ellenőrzése az igénylő feladata és felelőssége.

A domain igénylés jogellenességét utólag is vizsgálhatják a nyilvántartók. Ajánlott meggyőződni az igénylés benyújtása előtt arról is, hogy a domain nem sért védjegyet, márkanevet, egyéb módon azonosítható szellemi tulajdont, nem egyezik cégnévvel stb.

Ha szabad a domain azt biztosan be is jegyzik?

Nem. Amiért a domain ellenőrzés szabad jelzést adott, ez még nem jelenti azt, hogy az adott domain regisztrálható is. A regisztrálhatóság további feltételek teljesülését is megköveteli.

Például ha az adott szó vagy szóösszetétel amit domain névként szeretnél használni egyezik valamilyen védjeggyel akkor minden bizonnyal nem fogják neked bejegyezni hacsak nem rendelkezel te az adott védjeggyel vagy a védjegy használati engedélyével.

Ugyanilyen fontos a domain technikai előfeltételeinek teljesülniük. Hibásan vagy hiányosan beállított domaint is elutasíthatnak.

Kik a szereplői a domain regisztrációnak?

Nyilvántartó: az adott legfelsőbb szintű domain (pl. .hu .com stb.) kezelője.

Regisztrátor: a Nyilvántartó által felhatalmazott szolgáltató szervezet. A Domdom.hu esetében a Do Média Kft. a .hu közdomainek akkreditált regisztrátora.

Igénylő: a domain név regisztrálását kérelmező személy (magánszemély vagy szervezet). A regisztrálást követően a Nyilvántartó delegálja számára a domaint. Szokták a domain "tulajdonosaként" is emlegetni, erről részletesebben lásd feljebb.

Hol találom az egyes domainek nyilvántartóit?

A legfelsőbb szintű domainek nyilvántartóinak listája és elérhetőségeik a IANA honlapján találhatók:
www.iana.org/domains/root/db/

Mi az "ICANN Whois Accuracy Program"?

 • Az ICANN (a legfelső szintű domainek elosztásának felügyelete) bevezette a Whois adatok pontossága elnevezésű programot (Whois Accuracy Program).
 • A jelenleg érvényben lévő ICANN Szabályzatok szerint minden regisztrátort köteleznek arra, hogy ellenőrize a gTLD-k (általános legfelsőbb szintű domainek) tulajdonosának email címét.
 • Ez úgy történik, hogy az új tulajdonos email címére küld egy üzenetet, amiben egy hivatkozásra kattintva igazolható az email cím helyessége.

Fontos! Ezt a megerősítést a domain tulajdonosa 15 napon belül el kell végezze, különben lekapcsolásra kerül a domain neve.

Mi a domain regisztráció menete?

1. Domain ellenőrzés.

A regisztrálni kívánt domain név foglaltságának ellenőrzése Domain ellenőrző segítségével.

Figyelem! A domain ellenőrzés eredménye mindig csak a pillanatnyi állapotra érvényes! Előfordulhat, hogy az ellenőrzés és - az előfeltételek teljesülésével - a foglalás ideje között másvalaki hamarabb lefoglalja a domaint. A domain foglalásnál a kiszolgálás szigorúan érkezési sorrendben történik, az érkezési sorrendet az előfeltételek teljesülése adja.

2. Adatok megadása.

Ehhez bejelentkezés illetve felhasználói fiók szükséges.
Amennyiben ellenőrzéskor szabad a kívánt domain úgy a találati listában be kell jelölni és kiválasztani, hogy hány évre szóljon a regisztráció. Majd a "Bejelöltek regisztrálása" gombra kattintva indítani a regisztrációt.

Figyelem! A .hu domainek esetében egyéb adatok is szükségesek. Ezekről a .hu regisztráció tudnivalói oldalon tudsz tájékozódni.

3. Megrendelés és fizetési mód kiválasztása.

Az adatok megadása után meg kell rendelned a domaint. Egyszerre több domain is lehet egy rendelésben. A rendelés a fizetési mód kiválasztásával zárul.

A kifizetés megtörténte, azaz az összeg bankszámlánkon való jóváírása kötelező előfeltétel. A regisztráció folyamatát csak akkor indítjuk ha a kifizetés jóváírásáról tudomást szereztünk. Csak ez után foglalható le egy igényelt domain.

Figyelem! Ajánljuk, hogy ha teheted, válaszd a bankkártyás fizetést. Ez a módja a leggyorsabb domain ügyintézésnek. Átutaláskor meg kell várnunk a számlánkon való jóváírást ami napokba is telhet. Ez alatt pedig előfordulhat, hogy másvalakinek jegyzik be a kívánt domaint.

4. Regisztráció indítása.

Amennyiben az előfeltételek teljesültek, a domain foglalással indítjuk a regisztráció folyamatát.

A fentiekben megjelent előfeltételek összefoglalva:

 • a díj jóváírása tudomásunkra jutott (bankkártyás fizetésnél ez automatikus, azonnali, átutalásnál amikor a bankszámlánkon való megjelenésről tudomást szerzünk)
 • az adatok hiánytalanok, helyesek és a szabályzatoknak megfelelnek
 • ha dokumentáció is szükséges, ezek beérkezése (általában szkennelten, másolatban elegendő eljuttatni hozzánk; fájlfeltöltéssel, emailben, faxon, postán lehet; ez a beérkezésük sebességének a sorrendje).

Hogyan tudom kifizetni a megrendeléseimet?

A megrendelésed kifizetése és annak jóváírása számlánkon a szolgáltatásaink indításának előfeltétele.

Fizetési módok közül rendelkezésedre állnak:

 1. Bankkártyás fizetés. Részletek itt.
 2. Átutalásos fizetés. Bankszámlaszámaink itt.
 3. Pénztári befizetés a bankunk bármelyik fiókjában.

Sárga csekken vagy egyéb nehezen beazonosítható módon kérünk NE fizess! Köszönjük.

Milyen technikai előfeltételei vannak a domain regisztrációnak?

Minden domainhez kell tartozzon legalább 2 DNS kiszolgáló (névszerverek, NS1 és NS2).

A .hu domainek esetén egy postmaster@ email címnek is jelen kell lennie abban az esetben ha levelezésre is kívánod használni a domaint, azaz a domainnek MX (mail exchange) bejegyzése is van.

A regisztrálhatóság technikai megfelelése itt ellenőrizhető:
https://info.domain.hu/webregcheck/

Természetesen mindezt ingyenesen biztosítjuk számodra minden nálunk regisztrált vagy ide átregisztrált domain esetében ha a mi névszervereinket választod regisztrációkor.

Hogyan tudom megújítani a lejáró domainemet?

Ha már értesítettünk arról, hogy hamarosan le fog járni a domained, akkor nagyon egyszerűen meg tudod újítani. Így kell:

 1. Bejelentkezel a domdom.hu -ra
 2. A "Domain megújítás" menüpontot választod
 3. Bejelölöd a megújítani kívánt domaint, (ha a rendszer engedi akkor több évre is állíthatod)
 4. Rákattintasz a "Bejelöltek megrendelése" gombra és megrendeled.

Előfordulhatnak különleges esetek. Például ha netán már túl van a domained a rendes megújíthatósági perióduson, akkor ügyfélszolgálatunk talán még segíthet a visszavételben.

Fontos tudni, hogy a megújítás elmulasztása kizárólag a domain használó / tulajdonos felelőssége. Kérünk mindig rögzítsd a lejárat dátumát és újítsd meg a domaint időben ha meg akarod tartani. Bár mi a lejárat előtt többször értesítünk a megújítás esedékességéről, kizárólag a Te felelősséged gondoskodni a lejáratkori megújításról.

Mennyire megbízható a domain ellenőrzés?

Mindent megteszünk, hogy a lehető legpontosabb eredményeket szolgáltassuk. Az ellenőrzés azonban csak azoknál a TLD domaineknél ad teljesen megbízható eredményt amelyeknél a Domdom.hu akkreditált regisztrátor. Ajánljuk, hogy a regisztráció elindítása előtt győződj meg a kívánt domain állapotáról az egyes nyilvántartók honlapján is.

Figyelem! Attól, hogy a domain szabad még nem jelenti azt, hogy regisztrálható is. Ennek további jogi vagy nyilvántartói szabályzatokba ütköző akadályai lehetnek (védjegyek, cég-, személy- vagy művésznevek, védett- vagy zárolt nevek stb.)

Fontos mindig szem előtt tartani azt is, hogy az ellenőrzés csak a pillanatnyi állapotot tükrözi. E között és a foglalás között lévő időtartamban másvalaki lefoglalhatja a domaint, ezt megakadályozni nem lehet.

Számít-e az életkor domain regisztrálásánál?

Igen. Csak 18 éven felettiek regisztrálhatnak domain nevet a Domdom.hu rendszerében.

Bár nem minden nyilvántartó teszi ezt egyértelművé, sőt, maga az ICANN sem, ugyanis az Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (ford. Egységesített vitarendezési szabályzat) dokumentumában nem jelenik meg. Azonban a regisztrátorok többsége ezt egyértelművé teszi.

Érvényes bankkártya birtoklásával ugyan be lehet regisztrálni domain nevet, de jogilag könnyen védhetetlenné válhat egy ilyen cselekmény.

Mi szükséges .de domain regisztráláshoz?

A DENIC (.de domainek nyilvántartója) szabályzata szerint németországi cím szükséges egy .de domain bejegyzéséhez. Ha a tulajdonos személy nem rendelkezik ilyennel akkor az adminisztrációs kapcsolattartónak kötelező.

Mi szükséges .asia domain regisztráláshoz?

A .asia domainek regisztrálásához (legalább) a technikai kapcsolattartónak ázsiai címmel kell rendelkeznie.

Milyen számlát kapok?

Elektronikus számlát ami mindenben megfelel a magyar jogszabályi követelményeknek. Az elektronikus számlázáshoz az E-számla Zrt. szolgáltatását használjuk. Bővebben információ az elektronikus számla oldalon.