ugrás a tartalomhoz
A jó domain kiválasztásának 5 szabálya

Hogyan válasszunk domaint?

Bizonyított tény, hogy egy frappáns és jól kiválasztott domain név mindig, kivétel nékül hozza egy honlap fél sikerét. Gondolod, hogy a jó domain kiválasztása a szerencsén múlik? Hát nem. Itt is vannak íratlan szabályok, amiket ha betartasz, könnyedén és biztonságosan juthatsz túl a domainválasztás kezdeti lépésén.

1. Legyen könnyű megjegyezni

Egy jól hangzó, jól csengő szó könnyen megmarad az emlékezetünkben. A legtöbb internetező megjegyzi az őt érdeklő domaineket, és nem használ könyvjelzőket a böngészőjében. Segíts a látogatóidon a domained könnyű megjegyezhetőségével és magadon is segítesz, hiszen a te honlapod fog legvalószínűbben eszükbe jutni legközelebb.

2. Legyen könnyű begépelni

A számítógép billentyűzetén is épp elég hálátlan feladat bonyolult szavakat begépelni, a különféle kütyük kijelzőjéről nem is beszélve. Legjobb, ha te magad kipróbálod a domained begépelését, így szerezve közvetelen benyomást a nehézségéről.

3. Legyen minél rövidebb

Nem egyszerű mindig megfelelni ennek a kivánalomnak. De ha ez sikerül, a megjegyezhetőségen is segítesz és a begépelés is nyilvánvalóan könnyebb lesz. Fontos mérlegelned, hogy ha egyik végződéssel foglalt (például abc.com), de másikkal szabad (például abc.eu) a domain, akkor érdemes lehet a rövidség - megjegyezhetőség - könnyű begépelés miatt végződést váltani.

4. Legyen releváns

A szójátékokkal megalkotott domainek (pl. tumblr.com vagy twitter.com) esetein kívül, ajánlott a honlap üzenetét hordozó szót, esetleg szavakat is használni. Bizonyos iparágak, szakmák esetén ez annyira ésszerűnek tűnik, hogy gyakran látjuk is szerencsére ezt a szabályt visszaköszönni (például ingatlan.com). De sokan hajlamosak ezt elfelejteni, vagy rosszul használni. A keresőmotorok (Google) ezt mindig jutalmazzák, jobb helyeket lehet elérni a keresési eredményekben. De a látogatók is könnyen megjegyzik, könnyen emlékeznek az ilyen domainekre.

5. Ne legyen jogsértő

Fontos tudni, hogy amilyen könnyű hozzájutni egy jónak tűnő domainhez, épp olyan könnyű elveszíteni azt jogsértés esetén. Érdemes mindig biztonságban tudni a domainünket. Mielőtt lefoglaljuk, nézzük meg a védjegyadatbázisokat, cégjegyzékeket. Érdemes erre figyelni, kár lenne időt és pénzt veszíteni később, ha már az elején oda tudunk figyelni erre.