ugrás a tartalomhoz
Domain regisztráció kezdőknek

Domain nevek nélkül nem létezne a web. A kedvenc hírportálodat sem tudnád olvasni és a Facebookon sem lóghatnál napestig. Bizony, még cicás videókat sem nézegethetnél ha nem lennének a domain nevek. De nézzük meg közelebbről mi is a domain név és mi fán terem a domain regisztráció?

Az első domain név 1985 március 15-én volt regisztrálva, 33 évvel ezelőtt. Bámulatos, hogy azóta mennyire elterjedt az internet, mekkora növekedésen ment át. A 2018-as év második félévében 339,8 millió domain regisztráció került nyilvántartásba, ami az első negyedévhez képest is 6 millióval több! A domain regisztrációk száma hihetetlen mértékben növekedett és növekszik tovább. Ezek szerint naponta kezdeményeznek domain foglalást a világ minden pontján az emberek, így birtokolva egy darabkát az internet birodalmából.

Mi az a domain név?

A domain név, vagy domain nevek jelentik az internetes tartalom szerveződési, rendezési elvét. A honlapokat is domain nevek szerint keressük fel, a domain név segítségével hozunk létre email címet magunknak. A domain nevek rendszere (DNS, Domain Name System) rögzíti a tartalmak, honlapok névkiosztását. Olyan ez, mint egy hatalmas földhivatali jegyzék, ahová bejegyzésre kerül egy adott domain név használati joga.

Hogyan áll össze egy domain név?

A domain név hierarchiában szerveződik. Balról jobbra, szintenként ponttal elválasztva. A legfontosabb eleme a domainnek az utolsó pont utáni rész. Ezt hívjuk legfelsőbb szintű domainnek, TLD, avagy Top Level Domain. Ilyen például a .hu vagy a .com. Ezekre a domainekre úgy hivatkozunk általában, hogy végződések. Ezek alá lehet második szintű domain név regisztrációt vásárolni. Egy TLD kezelésének birtokába kivételes körülmények mellett lehet jutni, erre most nem térünk ki. Akik domain végződés kezelők, azokat domain nyilvántartó néven emlegetjük. Akiktől pedig megvehetjük a magunk saját domain nevét, azok a domain regisztrátorok. Ilyenek vagyunk mi is, a domdom.hu. Nálunk közvetlenül kérheted a domain regisztrációt arra, amit kiválasztottál és szabad.

Mi az a domain regisztráció?

A domain regisztráció az a folyamat, amelynek a végén használati jog kerül bejegyzésre a nevedre, arra a domain névre amit igényeltél. A domain regisztráció folyamata nagyon egyszerű nálunk, a felületünk végigvezet lépésenként. Gyorsasági rekordot is láttunk domain regisztrációban a sok év alatt. Bármennyire is hihetetlen, van olyan akinek már 1-2 perc alatt is sikerült lefoglalni a domain nevet.

Domain név regisztráció alapszabályai

Itt a szintaktikai szabályokra gondolunk. Ezek betartása nélkül nem is lehet hozzákezdeni a domain regisztrációhoz. Szerencsére ezekből nincs sok és nagyon tisztán érthetőek.

  1. A domain név kisbetűkből, számokból és kötőjelekből állhat.
  2. Szóköz vagy egyéb speciális karakter nem lehet benne.
  3. A második szintű domain, tehát az amit bárki regisztrálhat, legalább 2 karakterből kell álljon, a maximum pedig 63.

Domain regisztráció szabályozása

Az egyes nyilvántartók, tehát azok akik a legfelsőbb szintű domaineket, mint a .hu vagy .com kezelik, igyekeznek a lehető legpontosabban leszabályozni a domain regisztráció feltételeit. Ezek alapvetően jogi és műszaki szabályok, amelyek nyilvántartónként eltérnek. Csakis a jogi és műszaki elvárások betartása mellett lehet igényelni domain nevet.

Mennyibe kerül egy domain név?

Domain név vásárlás közvetlenül domain regisztrátornál lehetséges. A domdom.hu akkreditált domain regisztrátor, tehát nálunk is megvásárolhatod a kívánt domain nevet. A domain név ára attól függ, hogy hány évre szeretnéd a magadénak tudni. A legtöbb domain nyilvántartó engedi, hogy akár 10 évre előre lefoglalhasd, de olyan is van aki ezt sajnos korlátozza. A .com, .net, .info, .website,. shop, .eu, tehát majdnem minden népszerű és jól hangzó nemzetközi domain végződés foglalható nyugodtan 10 évre. A .hu azonban csak 2 évre, majd utána évente biztosíthatod be magad domain megújítás révén.

Hogyan kezdd el a domain regisztrációt?

Az első lépésben találd ki, hogy milyen domaint szeretnél regisztrálni. Ha ez megvan, izzítsd be a domain kereső motorját és láss hozzá a domain állapotának az ellenőrzéséhez. Fontos, hogy több opció is legyen a tarsolyodban, mert lehet, hogy már foglalt az adott domain név. Ha netán valóban foglalt már, akkor is van még remény. Hiszen több mint 700 végződés közül választhatsz nálunk. Ha kiválasztottad, onnan lépésenként visz tovább a felületünk. Vágj bele bátran, könnyebb lesz mint hinnéd.