ugrás a tartalomhoz
Domain választás: Hogyan találjuk meg a tökéletes domain nevet?

A jó domain név választás egy olyan döntés, amely nagy hatással lesz az online sikerünkre. Érdemes alaposan átgondolni és megfontolni a lehetőségeket, hiszen ez az a név, amely beazonosítja és megkülönbözteti a weboldalunkat a többi közül. Azonban a domain név választása nem mindig egyszerű feladat, ezért érdemes néhány alapelvet figyelembe venni a keresés során.

A domain név elérhetősége

Először is érdemes ellenőrizni, hogy a kiválasztott domain név elérhető-e még, szabad-e még. Ehhez használjuk a domain keresőt, amely segítségével megadhatjuk a kívánt kulcsszavakat, és ellenőrizhetjük végződésenként (pl. .HU, .EU, .COM) az elérhető domain neveket. Ha megtaláltuk az ideális domain nevet, akkor foglaljuk le mielőbb, még mielőtt más megtenné. Soha ne késlekedjünk a domain regisztrációval, mert a "first come, first served" azaz az igények beérkezési sorrendjében kerülnek befogadásra.

Az érthetőség és az emlékezetesség

Vajon melyik fontosabb egy domain név esetében: az érthetőség vagy az emlékezetesség? Mi az utóbbira szavazunk. Egy emlékezetes domain név fő előnye, hogy nem közömbös a látogató számára, így könnyebben visszatér a weboldalunkra. A domain név érthetősége is fontos lehet, de nem minden érthető domain szóösszetétel lesz emlékezetes.

A domain név egyedi és beazonosítható jellege

Az emlékezetességet tovább hangsúlyozva olyan domaint válaszunk amivel megkülönböztethetőek leszünk a többi hasonló weboldaltól. Az egyediség is nagyban segíti, hogy könnyen azonosítható legyen weboldalunk a látogatóink vagy ügyfeleik számára.

A jövőbeli tervek és a bővíthetőség

Erre nem sokan gondolnak. Azonban ha sikeres lesz az online jelenlétünk, biztosan tovább szeretnénk majd növekedni. Ezért érdemes azt is jól átgondolni, hogy bővíthetjük-e termékeink vagy szolgáltatásaink palettáját ugyanazon domain névvel. Ha mondjuk a "tea" szót tartalmazza domainünk de most már balzsamokat is szeretnénk árulni, akkor egy átfogóbb kulcsszót érdemesebb választani domain nevünknek. Mint mondjuk a "gyógyfüvek", "egészség" stb. Ha pedig külföldre is terjeszkednénk, akkor egy erősen magyaros hangzású szóösszetétel nem lesz nyerő egy másik országban. Tehát mindig gondoljunk a jövőre is amikor domain választásban vagyunk.

A jó domain név kiválasztása fontos döntés, amely nagyban hozzájárul az online jelenlétünk hatékonyabbá válásához. A fontos kulcsszavak használata, az elérhetőség gyors ellenőrzése, az érthetőség és az emlékezetesség, az egyedi és azonosítható jelleg, valamint a jövőbeli bővíthetőség figyelembe vétele mind segíthetnek abban, hogy megtaláljuk a tökéletes domain nevet.

Használjunk intenzíven a domain keresőt, és ne féljünk bátran, kreatívan gondolkodni, hogy egy olyan domain nevet találjunk végül, amely jól tükrözi a céljainkat és hozzájárul az online sikerünkhöz.