ugrás a tartalomhoz
Hogyan szerezzünk meg egy foglalt domain nevet?

Képzeld el azt az esetet, hogy minden készen áll: ötlet, terv, projekt, akár a cég, és erre kiderül, hogy a domain név ami ehhez kell már foglalt. Bosszantó, igaz? Mi erre azt mondjuk, hogy mindig van esély megszerezni akár a tökéletes domain nevet is. Évtizedes tapasztalattal állítottunk össze egy tisztán érthető és követhető útmutatót arra, hogy mi a célravezető ilyenkor.

A jó domain, vagy kis túlzással a tökéletes domain név üzleti értékét most nem taglaljuk. Feltételezzük, hogy ez evidens a cikkünk olvasójának. Fókuszáljunk a foglalt domainek megszerzésének stratégiáira.

// Emlékeztető: ne feledd, hogy a domain nevek leginkább az ingatlanokra hasonlítanak. A 'domain' angol szó azt jelenti, hogy tartomány, terület, birtok. Ha észben tartod ezt a hasonlatot, könnyebb lesz megérteni a domainek jelentőségét és természetét.

Lefoglalt domainnév megszerzése

Miért nehéz hozzájutni jó domain nevekhez?

1. A jó domain nevekre irányuló kereslet óriásira nőtt. A weboldalak számának folyamatos, exponenciális növekedése miatt egyre nehezebb olyan elérhető domain nevet találni, amely illik a projekthez és egyben könnyen megjegyezhető is.

2. Spekulatív domain foglalások. Sokan regisztrálnak domain neveket üzletszerűen. Azzal a szándékkal, hogy később haszonért eladják őket. Ez az eset annyiban könnyebb, hogy egyértelműen eladó a domain.

3. A tájékozatlanság is igen gyakori. Sokszor egy domain név tulajdonosa nem is tudja a potenciális értékét a domain nevének. Ez is megnehezíti a tulajdonos elérését és a domain megvásárlásának lehetőségét.

Ezek csak a leggyakoribb esetek arra, hogy miért nehéz megszerezni foglalt domain neveket. Azonban a megfelelő stratégiával és kitartással szerintünk lehetséges legyőzni ezeket az akadályokat, és meg lehet szerezni az áhított domain nevet.

Lehetőségek felmérése, kutatás, domain értékének meghatározása

Első körben azzal foglalkozz, hogy kerülj képbe. A 2 legfontosabb információ amire szükséged van az a domain tulajdonosának kiléte és a domain valós értéke.

1. Mindenképp derítsd ki, hogy ki lehet a domain jelenlegi tulajdonosa. Ha már van rajta egy működő weboldal, akkor nagy eséllyel eléred őt közvetlenül, az ott lévő kapcsolati adatokkal. Ha nincs rajta tartalom, akkor nehezebb dolgod van. De nem lehetetlen. A .HU domainek esetében - bár kevesen tudják, de van lehetőséged közvetlenül írni a domain tulajdonosának! Mutatjuk hogyan:

// A .HU központi nyilvántartójának honlapján, a domain.hu -n keress rá a domain névre. Majd a domain nyilvános adatainak oldalán, az adatlap alatt ott láthatod az "E-mail küldése az adminisztratív kapcsolattartónak" és az "E-mail küldése a domain használónak" hivatkozásokat. A domain használó szinonimája a domain tulajdonosnak, így azon a hivatkozáson közvetlenül neki írhatsz.

2. Végezz értékbecslést a domain névre. Fontos, hogy minél reálisabb képet alkoss a domain név valós piaci értékéről. Ne feltételezd, hogy a domain jelenlegi tulajdonosa nincs tisztában a domain értékével, potenciáljával. Az ajánlattételnél komoly hátránnyal indíthatsz ha ebben melléfogsz.

// Ne feledd: a domain tulajdonosa nem ok nélkül foglalta le a domain nevet. Ha saját projektjéhez biztosította be magának, akkor tudja, hogy mit ér neki ez a domain. Ha spekulatív céllal foglalta le, akkor még inkább tisztában van a domainpiaci viszonyokkal...

Amit biztosan megtehetsz:

  • Nézz szét a domainpiacon. Nézd meg a hasonló eladó domainek árát. Ebből elég tiszta képet kaphatsz arról, hogy mennyit is érhet.
  • Nézz utána a már eladott domaineknek. Bár ez az információ nehezebben szedhető össze magyar viszonylatban, nemzetközi domainek esetén gyakori ezeknek a nyilvánossága.
  • Gyakran az is segít ha a domain SEO értékének is utánanézel, ez is beszédes adat. De még a webes archívumokban is utánanézhetsz, láthatod a domain korábbi életútját, történetét.

Kapcsolatfelvétel a domain tulajdonosával

Mindenek előtt meg kell szerezned a lehetőséget arra, hogy kapcsolatba tudj lépni a domain tulajdonosával.

  • A .HU domainek esetében ez egyszerű: a nyilvántartó honlapján, a domain.hu -n keresztül tudsz írni közvetlenül a domain tulajdonosának a domain adatlapján. Keress rá a domainre, nézd meg a domain adatait, majd az alatta lévő "E-mail küldése a domain használónak" linken egy kapcsolati űrlaphoz jutsz ahol írhatsz neki közvetlenül. Ebben nem közvetít sem a nyilvántartó, sem a regisztrátor, tehát tényleg a domain tulajdonosának tudsz írni.
  • A .EU domainek esetében a WHOIS-ból megtudod a domain tulajdonosának email címét amire írhatsz: whois.eurid.eu
  • A további végződések esetén előbb próbálkozz a WHOIS használatával. Bár nem sok sikerrel kecsegtet ez a GDPR bevezetése óta, lehetnek mégis hasznos infók a WHOIS-ban. Ha van benne egy email cím, akkor nyertél. De sokszor a névszerverek is adhatnak némi támpontot ha nem vagy műszakilag teljesen tájékozatlan. Ha semmi nem vezet eredményre, akkor a regisztrátornál kérj segítséget, mert ez az infó biztosan benne van a WHOIS-ban.

Ha vetted ezt a legfontosabb akadályt, és megvan a domain tulajdonosának az elérhetősége, akkor jöhet a következő lépés.

Tegyél ajánlatot

Vedd komolyan. Bármilyen módon is veszed fel a kapcsolatot a tulajdonossal, emailben, telefonon, közösségi médián, ne feledd, hogy a tulajdonosok általában vonakodnak eladni a domaint. Főleg ha sok megkeresést kapnak donainnevükkel kapcsolatban, amit szintén nem tudhatsz előre. Nagyon fontos, hogy érezze, hogy komolyan gondolod. Tisztelettel szólítsd meg és világosan fogalmazz.

Legyél meggyőző. Fogalmazd meg tisztán a vételi szándékodat. Írj egy lényegretörő magyarázatot, hogy miért érdekel a domain név. Emeld ki, hogy miért épp neked ellene eladnia.

Adj meg minden esetben egy korrekt árat. Ezt soha ne úgy állapítsd meg, hogy neked mennyi pénzed van rá... Ne rabold a tulajdonos idejét. Ha a fentebb leírtak szerint már sikerült egy reális értékbecslést végezned, akkor fontos, hogy mindig tegyél egy korrekt árajánlatot a domainre. A domain tulajdonosoknak csak egy igen elenyésző hányada hajlandó válaszolni egy olyan megkeresésre amiben nincs árajánlat... Semmi nem támasztja alá jobban a vételi szándékod komolyságát mint egy korrekt összeg. Készülj fel arra is, hogy egy kiváló domain név soha nem olcsó.

Legyél kitartó és következetes

Ha a fentieket betartottad és nem kaptál választ, ne add fel! Állj készen további megkeresésekre. Maradj meg az udvarias hangnem mellett, de legyél kitartó. Sokszor előfordul, hogy csak többszöri megkeresés után válaszol a domain tulajdonosa. Ugyanígy, gyakori az alkudozás is. Ha alkura kerül a sor, maradj végig türelmes és kellően rugalmas, hiszen egy jó domain megszerzése nem egyszer elhúzódó folyamat.

Konklúzió

Sokszor nehéz feladatnak tűnik egy már foglalt domain név megszerzése, de egyáltalán nem lehetetlen küldetés! Ha betartod a fent leírtakat sokkal nagyobb eséllyel szerezheted meg a projektedhez vagy vállalkozásodhoz szükséges domain nevet. Ne feledd, az előmunka, a tulajdonos felkutatása, a domain helyes felértékelése, valamint a mindvégig tiszteletteljes és profi kommunikáció elengedhetetlen. Kitartással és egy kis szerencsével egy kiemelkedő domain átvétele komoly értékkel gazdagít.