ugrás a tartalomhoz
Ki legyen a domain név tulajdonosa?

Érdemes átengedni másnak a domain tulajdonosi jogot? El lehet rejteni a domain tulajdonosának adatait? Közös domain tulajdonlás is lehetséges? Ilyen és ehhez hasonló, a domain tulajdonosra vonatkozó kérdéseket válaszolunk meg most. Érdemes ezt körüljárni minden domain igénylőnek, mert ha ezzel nem vagyunk tisztában, akár el is veszíthetünk egy domaint.

Ki a domain név tulajdonosa?

Valójában nem pontos domain tulajdonosról beszélni. A helyes megfogalmazás: a domain használati jogának delegáltja. De a gyakori megfogalmazás az, hogy "domain tulajdonos". Ami az egyszerűség kedvéért fogalmazódott meg így, és mindenki így is használja. Mi is így használjuk a továbbiakban.

A domain tulajdonosa az a természetes vagy jogi személy aki részére delegálódik a domain használati joga.

Milyen jogai vannak a domain tulajdonosnak?

A legfontosabb, hogy a domain tulajdonosa szabadon rendelkezik a domain használata felett. Azt működtet rajta amit akar, honlapokat, emailezést stb. Annál a domain regisztrátornál kéri a bejegyzését akinél akarja és ahhoz a regisztrátorhoz viheti át a későbbiekben is amelyikhez akarja, szabadon.

Honnan lehet megtudni, hogy ki a domain tulajdonosa?

A domain tulajdonosát az adott végződés nyilvántartójának honlapján lehet lekérdezni. Itt a domain WHOIS keresést kell használni. Ezt az információt a nemzetközi gyakorlatban WHOIS adatnak nevezik.

Az egyes domain végződések (TLD) nyilvántartói eltérően kezelik a domain tulajdonos adatainak kereshetőségét és lekérhetőségét. Általánosságban elmondható, hogy a GDPR bevezetése óta ezt nagy szigorral kezeli mindenki. Sok esetben már egyáltalán nem lehet online lekérdezni a domain tulajdonosát. Amennyiben jogos érdekünk fűződik ahhoz, hogy megtudjuk ki a domain tulajdonosa, bürokratikus módszerekhez kell folyamodnunk és kérvényezni kell az egyes regisztrátoroknál vagy nyilvántartóknál az adatok kiadását. Akik pedig belátásuk és jogkövető elveik szerint fognak nekünk tulajdonosi adatot kiadni vagy sem.

Átengedjük-e másnak a domain tulajdonosi jogot?

Meggondolatlanságból és hiányos ismeretekből fakadóan előfordultak igencsak zűrös esetek. Gyakori példa, hogy valaki domain regisztrációt kezdeményez egy megbízottjánál, aki azonban nem a megbízója nevére igényli meg a domaint, hanem a sajátjára! Tipikus eset például, amikor honlapot szeretnénk és a honlapunkat elkészítő cég nem mi nevünkre igényli meg a domaint, hanem a sajátjára. Ebből már bírósági peres eljárások is voltak, nem egyszer. Utólag nagyon nehéz igazolni, hogy valóban mi igényeltük a domain nevet ha nincs róla szerződéses megállapodásunk. Sőt, ha az adott szóra nem rendelkezünk semmilyen jogcímmel, mint amilyen a védjegy vagy cégnév, akkor vitarendezésben sem reménykedhetünk.

Ökölszabály: a domain tulajdonosi jogát jobb nem átengedni senkinek.

Elrejthető-e, titkosítható-e a domain tulajdonosa?

Igen. Minden végződésnél megoldható. De van olyan végződés ahol ez nagyon körülményes, nagyon nehéz, és nem biztos, hogy érdemes.

Miért akarhatja bárki elrejteni a domain adatokat? Ennek rengetek oka lehet. Általában mi nem szoktuk ajánlani, a legtöbb esetben indokolatlannak tarjuk, sőt etikátlannak. De jogilag természetesen lehetséges.

A nemzetközi domain végződések gyakorlatában létezik a WHOIS titkosítás. Ilyenkor egy másik szolgáltató (nemzetközi szóhasználatban ún. proxy) neve kerül bejegyzésre, amihez a domain igénylője és tényleges tulajdonosa hozzájárul. Ennek a legtöbb esetben - jogosan - díja is szokott lenni.

A magyar domainek esetében másvalaki nevére regisztráltatni a domaint közjegyző vagy ügyvéd előtt aláírt nyilatkozatban, szerződésben érdemes ha valamelyest megnyugtató jogi megoldást keresünk.

Érdemes-e titkosítani a domain tulajdonosát?

Tapasztalatunk és véleményünk szerint nem, illetve egyre kevésbé. A GDPR hatalmas fordulat volt ebben a kérdésben. A természetes személyek összes adatát el kell rejteni minden szereplőnek a domain regisztráció folyamatában. Úgy a regisztrátornak, mint a nyilvántartónak és az esetleges megbízott ügyintézőnek is. Sőt, ma már a nyilvántartók honlapján sem és a WHOIS adatokban sem jelennek meg a természetes személyek adatai.

Mi értelme lehet még akkor a titkosításnak?

Az, hogy hiába kéri ki bárki, jogos igénnyel akár, a domain tulajdonos adatait a nyilvántartótól ha oda nem a tényleges tulajdonos került bejegyzésre hanem egy proxy. Ilyenkor a proxy szolgáltató kell mérlegelje azt, hogy kiadhatja-e a tényleges tulajdonos adatait.

Közös domain tulajdonlás lehetséges-e?

Például egy projekt esetén több természetes személy is szeretne résztulajdonosa lenni egy domain névnek. Közös tulajdonlás nem lehetséges. Csak egyetlen természetes személy lehet a domain tulajdonosa. Ilyenkor megoldás az ha egy szervezetet (egyesület, cég stb.) hoznak létre és ez, jogi személyként lesz a domain tulajdonosa.