ugrás a tartalomhoz
Kié a domain név? Ki a domain tulajdonos?

Honnan tudhatjuk meg, hogy ki egy domain tulajdonosa? Mi az a WHOIS bejegyzés? Mennyi adat nyilvános a domain név tulajdonosának adataiból? Mit és hogyan rejthetünk el a domain adatokból? Ezekre a kérdésekre adunk most egyértelmű és tisztázó válaszokat.

Kié a domain?

Ha azt hiszed, hogy a tiéd akkor ki kell ábrándítsunk. A domain valójában az adott végződés nyilvántartójáé. A domain igénylés folyamata a következő: amikor a domain igénylő kéri egy domain név regisztrációját, akkor a regisztrátor rögzíti az igénylést a nyilvántartónál. Például: a cegemneve.hu domainre érkezik igénylés a regisztrátorhoz, a domdom.hu-hoz. A domdom.hu pedig rögzíti az igénylés minden adatával együtt a .hu központi nyilvántartójának, a Internet Szolgáltatók Tanácsának adatbázisában, tehát regisztrálja a domaint. Ezt követően a nyilvántartó elbírálja a domain igénylést, bejegyzi és delegálja a domaint az igénylő számára.

Mi a domain regisztrálás?

A domain regisztrálás a delegáláshoz szükséges adatok bejegyzése a nyilvántartó központi adatbázisába. Ilyen adatok a domain igénylő, a delegálást követően pedig domain használó (ún. tulajdonos) adatai, a domain adminisztrációs és technikai kapcsolattartójának adatai, valamint a domain névszerver adatai. Ezeket az adatokat regisztrálja, rögzíti a domain regisztrátor.

Mit jelent a domain delegálás?

A domain delegálás valójában a domain név használatba adása az igénylő számára. A domain tulajdonosa valójában tehát a nyilvántartó. Az igénylő pedig, aki számára delegálva lett a domain, domain használóként kerül meghatározásra. Ebből is láthatjuk, hogy megtévesztő a domain tulajdonosaként hivatkozni arra a személyre akinek delegálták a domaint. Ettől függetlenül ez így terjedt el, domain tulajdonosként hivatkozunk a domain használójára.

Honnan lehet megtudni a domain tulajdonosának adatait?

A domain tulajdonosának adatai az ún. WHOIS adatbázisokból ismerhető meg. A domain WHOIS adatok minden nyilvántartó esetén elérhetőek kell legyenek, legalábbis ez az elvi elvárás a nyilvántartóktól. Azt, hogy mennyi adatot tesznek nyilvánossá a domainhez kapcsolódóan, a nyilvántartók saját maguk szabályozzák. Ebben a személyes adatok védelmére irányuló törekvés játszik fő szerepet.

A WHOIS adatok kétféleképpen kérdezhetők le:

  1. a nyilvántartók honlapján
  2. a nyilvántartók WHOIS szerverének 43-as TCP portján, a WHOIS protokoll segítségével.

A domain ellenőrzés segítségével megkapjuk a domain WHOIS adatait

A domain ellenőrzőbe beírva azt a domaint amire kíváncsiak vagyunk, visszakapjuk a WHOIS rekord fent leírt 2. típusú adatsorát, a WHOIS protokoll által elérhető adatokat. Példa: a domain keresőbe írd be a cegemneve.hu domaint. Majd a domain találatokban, a domain név melletti infó ikonra kattintva látni fogod a domain WHOIS által lekérhető adatait. Próbáld ki más végződésekkel is. Például: google.com, europa.eu, maz.li.

Hogyan lehet elrejteni a domain tulajdonosának adatait?

A nyilvántartó maga dönt az adott ország jogszabályának megfelelően, hogy mennyit tesz publikussá a domain tulajdonos adataiból. A .hu domaineknél például, magánszemély domain tulajdonos esetén csak a név jelenik meg nyilvánosan. Ez egyaránt vonatkozik a webes WHOIS-ra és a WHOIS protokollra is. Azonban az adminisztrációs és technikai kapcsolattartók adatai teljesen nyilvánosak. A .eu esetén pedig az adatok teljesen el vannak rejtve ha WHOIS protokollon át kérdezzük le. Webes lekérdezés esetén már megtudjuk, hogy ki a tulajdonos: https://whois.eurid.eu/

Végső soron sehogy nem lehet elrejteni. Vannak azonban érdekes próbálkozások, sok esetben jogilag aggályos módon. Mivel a WHOIS adatok a nyilvántartó honlapján, webesen elérhetőek kell legyenek, ezért csak úgy lehet teljesen elrejteni a domain tulajdonosát ha valaki más neve szerepel helyette. Egyes regisztrátorok adnak ilyen szolgáltatást. De az is szóba jöhet, hogy ügyvéd vagy közjegyző előtt szerződünk a domain tulajdonosi jogának ilyen feltételes átadásáról.

Legyünk óvatosak a domain titkosítást illetően

Érdemes alaposan átgondolni a domain adatainak szándékos elrejtését. A domain bejegyzett tulajdonosa - aki szabadon rendelkezik a domain használata felett - ilyenkor az a személy lesz aki átvállalja az adatok publikusságának felelősségét. Ez pedig több irányban is hozhat nem várt fejleményeket ha jogsértésbe keveredik a domain. Egyrészt a bejegyzett tulajdonos felel a domain használatának következményeiért, másrészt ha szabadon rendelkezik a domain felett, akkor kísértésbe eshet a domain sorsát illetően... Mi tehát az óvatosságot és elővigyázatosságot javasoljuk a domain titkosítását illetően.