ugrás a tartalomhoz

Mikor regisztrálhatok egy lejárt domaint?

Témakör: Domain regisztráció

Van úgy, hogy az áhított tökéletes domain bizony már foglalt. Bosszantó és kellemetlen dolog ez. Azonban nincs minden veszve. Gyakran előfordul, hogy már nincs szüksége a domain tulajdonosának rá, így lejárat után esélyünk van megszerezni. Ezt segítünk most tisztán látni.

Felmondás alatt álló domain nevek

Felmondás alatt álló domain azt jelenti, hogy a domain név tulajdonosa nem hosszabbította meg lejáratkor a domain használati jogát és ez a használati jog felmondottnak tekintendő. Az egyes domain végződések (.hu, .eu, .com, .info stb.) központi nyilvántartói eltérő módon kezelik a felmondás kérdését. A legtöbb domain végződés esetében a felmondás időpontjától türelmi idő veszi kezdetét. A felmondásban lévő domainek türelmi ideje pedig a törlés előtti parkolás fázisával folytatódik.

Felmondott domain türelmi ideje

A felmondásba került domain név türelmi ideje egy olyan fázis, amikor a domain tulajdonosa (eddigi használója) visszaveheti a domain használati jogát. A lejárt domainek esetén tehát az addigi tulajdonos bármikor visszaveheti a domaint és így meghosszabbítja a domain használati jogát. Ez a kiváltság csak a domain addigi tulajdonosa számára van fenntartva.

Mennyi ideig lehet a domain felmondás alatt?

A domain felmondás alatti állapotának időtartamára csak néhány példát adunk meg itt, hiszen minden egyes végződés esetén ez változik.

  • .hu domain felmondás alatt 45 napig van
  • .eu domain felmondás alatt 40 napig van (Quarantine)
  • .com, net, .org domain felmondás alatt 30 napig van (Grace Period).

Mi a törlés előtti parkolás?

Amennyiben a felmondás ideje alatt a domain tulajdonosa nem vette vissza a domain használati jogát, tehát nem újította meg a domaint, elkezdődik a domain törlés előtti parkolása. A törlés előtti parkolás a domain használati jogának végleges törlését megelőző fázis. A törlés előtti parkolás nem minden domain végződés esetén létezik. Van olyan nyilvántartó is, például az EURid, az .eu végződés kezelője, ahol a felmondás (Quarantine) után azonnal törlésre kerül a domain név.

Mennyi a törlés előtti parkolás ideje?

Néhány példa domain végződésenként, a pontos válasz a domain végződés adatlapján vagy a végződés nyilvántartójának hivatalos honlapján lehet megtudni.

  • .hu domain törlés előtti parkolás időtartama 60 nap
  • .eu domain esetén törlés előtti parkolás nincs
  • .com, net, .org domain törlés előtti parkolás időtartama 30 nap (RGP, Redemption Grace Period).

Törlés előtti parkolás alatt visszavehető még a domain?

Igen. Azonban ilyenkor már jóval drágábban lehet ismét a domain tulajdonosává vállni. A törlés előtti parkolás esetén nem mindig a teljes időtartam alatt vehető vissza. Például a .com, .net, .org esetén a 30 napos RGP után még néhány - általában 5 - napig törlés alatti állapotban (Pending Delete) tartják a domaint. A pontos törlési időpontot azért nem lehet ezeknél a végződéseknél tudni, az automatikus foglalással próbálkozókat valamennyire távol lehessen tartani a nyilvántartók rendszereitől.

Mikor regisztrálhatok egy lejárt domaint?

Erre az egy kérdésre biztos válasz adható, az összes domain végződést illetően: a törlés után. Azaz amikor a domain ellenőrzés már szabad jelzést ad vissza.