ugrás a tartalomhoz
Mikor regisztrálhatok egy lejárt domaint?

Van úgy, hogy az áhított tökéletes domain bizony már foglalt. Bosszantó és kellemetlen dolog ez. Azonban nincs minden veszve. Gyakran előfordul, hogy már nincs szüksége a domain tulajdonosának rá, így lejárat után esélyünk van megszerezni. Ezt segítünk most tisztán látni.

Felmondás alatt álló domain nevek

Felmondás alatt álló domain azt jelenti, hogy a domain név tulajdonosa nem hosszabbította meg lejáratkor a domain használati jogát és ez a használati jog felmondottnak tekintendő. Az egyes domain végződések (.hu, .eu, .com, .info stb.) központi nyilvántartói eltérő módon kezelik a felmondás kérdését. A legtöbb domain végződés esetében a felmondás időpontjától türelmi idő veszi kezdetét. A felmondásban lévő domainek türelmi ideje pedig a törlés előtti parkolás fázisával folytatódik.

Felmondott domain türelmi ideje

A felmondásba került domain név türelmi ideje egy olyan fázis, amikor a domain tulajdonosa (eddigi használója) visszaveheti a domain használati jogát. A lejárt domainek esetén tehát az addigi tulajdonos bármikor visszaveheti a domaint és így meghosszabbítja a domain használati jogát. Ez a kiváltság csak a domain addigi tulajdonosa számára van fenntartva.

Mennyi ideig lehet a domain felmondás alatt?

A domain felmondás alatti állapotának időtartamára csak néhány példát adunk meg itt, hiszen minden egyes végződés esetén ez változik.

  • .hu domain felmondás alatt 45 napig van
  • .eu domain felmondás alatt 40 napig van (Quarantine)
  • .com, net, .org domain felmondás alatt 30 napig van (Grace Period).

Mi a törlés előtti parkolás?

Amennyiben a felmondás ideje alatt a domain tulajdonosa nem vette vissza a domain használati jogát, tehát nem újította meg a domaint, elkezdődik a domain törlés előtti parkolása. A törlés előtti parkolás a domain használati jogának végleges törlését megelőző fázis. A törlés előtti parkolás nem minden domain végződés esetén létezik. Van olyan nyilvántartó is, például az EURid, az .eu végződés kezelője, ahol a felmondás (Quarantine) után azonnal törlésre kerül a domain név.

Mennyi a törlés előtti parkolás ideje?

Néhány példa domain végződésenként, a pontos válasz a domain végződés adatlapján vagy a végződés nyilvántartójának hivatalos honlapján lehet megtudni.

  • .hu domain törlés előtti parkolás időtartama 60 nap
  • .eu domain esetén törlés előtti parkolás nincs
  • .com, net, .org domain törlés előtti parkolás időtartama 30 nap (RGP, Redemption Grace Period).

Törlés előtti parkolás alatt visszavehető még a domain?

Igen. Azonban ilyenkor már jóval drágábban lehet ismét a domain tulajdonosává vállni. A törlés előtti parkolás esetén nem mindig a teljes időtartam alatt vehető vissza. Például a .com, .net, .org esetén a 30 napos RGP után még néhány - általában 5 - napig törlés alatti állapotban (Pending Delete) tartják a domaint. A pontos törlési időpontot azért nem lehet ezeknél a végződéseknél tudni, az automatikus foglalással próbálkozókat valamennyire távol lehessen tartani a nyilvántartók rendszereitől.

Mikor regisztrálhatok egy lejárt domaint?

Erre az egy kérdésre biztos válasz adható, az összes domain végződést illetően: a törlés után. Azaz amikor a domain ellenőrzés már szabad jelzést ad vissza.