ugrás a tartalomhoz
Email cím - Email fiók vagy alias?

Saját email címet szeretnél, de nem is tudod, hol és hogyan kezdd el? Email fiók, alias, átirányítás, mik ezek? Hogy mi is a különbség a fiók és az alias között, ebben a cikkben pontosan kiderül.

Email alias, avagy átirányítás

Az alias tulajdonképpen egy egyszerű emailcím, ami a beérkező leveleket, azok tárolása nélkül átirányítja egy, vagy annál több email címre, így a saját email fiókunkból olvashatjuk őket. Például: az example.com domain tulajdonosa beállíthatja, hogy a test@example.com aliasra küldött emailek az alábbi címekre érkezzenek: example@gmail.com, exampletest@gmail.com. Ebben az esetben minden, a test@example.com emailcímre írt email automatikusan a két (vagy a beállítástól függően akármennyi) fiókban landol, másolatot sehol nem hagyva. Beállításukhoz nem kell semmilyen kapcsolódási információ, vagy jelszó. Az aliasok kiváló megoldást nyújtanak egy, vagy több személy részére, illetve kisebb és nagyobb csoportoknak is.

Email fiók

Az email fiók egy tárhelyhez kötött szolgáltatás, mely segítségével egy a szolgáltató által biztosított szerveren keresztül emaileket tudunk fogadni, tárolni és küldeni a kívánt email címről. A beérkező leveleket átirányíthatjuk egy, vagy több másik emailcímre, vagy akár a szolgáltatótól kapott kapcsolódási információk birtokában beállíthatunk egy levelező klienst (javasolt: Mozilla Thunderbird) az emailek küldésére/fogadására. Tipp: ha van gmail-es fiókod, ahhoz is könnyedén beállíthatod a saját fiókodat. Ehhez szükséged lesz az email fiókod létrehozásakor megadott jelszóra, valamint a szolgáltatód által adott szervernévre.

Hamar betelik az emailhez használt tárhelyed? Archiválj!

Levelező kliens használata esetén fontos a jó beállítás, ugyanis a szerveren megőrzött email példányok könnyedén betelíthetik a rendelkezésre álló tárhelyet, így archiválni, törölni kell. A kliens beállításainál meg lehet adni, hogy a szerveren maradjon-e másodpéldány az email letöltésekor, vagy mindig törölje le azokat, miután csatlakozott a tárhelyhez.