ugrás a tartalomhoz
Így válik gyorsan áttekinthetővé a honlapod tartalma: a Kivonat sáv

Honlapkészítőnk egyik leghasznosabb eleme a Kivonat sáv. Ahogyan a neve is jelzi, elsődlegesen hosszabb szövegek kivonatos megjelenítésére lett kitalálva, azaz az érdeklődés felkeltésére, olvasásra biztatásra, a tartalom tömör összefoglalására kiválóan használhatjuk. Nézzük meg, hogy miképp dobhatjuk fel pillanatok alatt honlapunkat pár jól beállított kivonattal.

Fokozzuk az izgalmakat

Szigorúan szakmailag nézve ezek a kivonatok a referatív kivonatok típusához tartoznak. Hivatkozó mini szövegek. A szöveg már ismert, rendelkezésre áll a hivatkozott aloldalon, és abból kell kiemelni néhány lényegi részt. De mindenképp érdeklődést kiváltani hivatott részt! Külön extra lehetőség itt, hogy fokozhatjuk az érdeklődés kiváltását képek segítségével is.

Melyik a jobb: a függőleges vagy vízszintes kivonat sáv?

Gyors elöljáróban annak aki még nem tudja, hogyan lehet új alkotóelemeket adni a honlaphoz: ahogy minden sáv a honlapépítőben, úgy a Kivonat sáv is a Sáv hozzáadása gombbal (plusz jel a sávok bal felső sarkában) hozható létre.

Két típusuk van: a Függőleges és a Vízszintes Kivonat sáv. Igazából ízlés kérdése melyiket használjuk, de irányadóként annyit mindenképp tanácsolhatunk, hogy a Függőleges sáv inkább kép orientáltabb, így vizuális hatásban, design szempontból, előnyt élvez a Vízszintessel szemben. Ez utóbbi kissé szárazabb, inkább akkor érdemes használni, ha sok elemet tartalmazna a Kivonat sávunk, vagy esetleg, ha oldalunk felépítéshez jobban passzol ez az elrendezés.

A Függőleges sáv egy, kettő, három vagy négy elemet tartalmazhat, melyek egymás mellett jelennek meg, míg a Vízszintes sáv egy vagy két oszlopban jelenik meg, de az elemszám kötetlen.

Pro tipp: ne feledjük el azonban, hogy bár a Függőleges sáv nem tartalmazhat többet négy elemnél, de semmi akadálya egymás alá több Függőleges Kivonat sávot létrehozni!

Hogyan hozzunk ki belőle többet?

A sáv beállításaiban (Fogaskerék ikon a sáv jobb felső sarkában) adhatjuk meg a kívánt darabszámokat, illetve itt állíthatjuk a sávunk távolságát, eltartását a felette és az alatta lévő sávtól (Felső és Alsó térköz).

Címet és leírást a szövegbe kattintva adhatunk meg. A szöveg alatt lévő gombra jobb gombbal kattintva átírhatjuk a gomb szövegét és megadhatjuk hova mutasson. Ugyanitt jobb kattintással törölhetjük is a gombot (Link törlése), ha nincs rá szükségünk, de ha meggondolnánk magunkat szintén jobb kattintással visszatehetjük (Link hozzáadása).

A Kivonat sáv pár előre megadott képpel jön létre, ezeket mindenképp cseréljük le sajátjainkra (jobb kattintás a képen -> Képcsere). Ugyanitt linket is hozzá rendelhetünk a képhez, célszerű ugyanazt megadni, amit a gombhoz is.

Továbbá szerkeszthetjük a képeket. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy változtathatunk a képkivágáson.

Pro tipp: fontos azonban tudni, hogy a Kivonat sáv képei fix méretűek és oldalarányúak, így csak a kép kivágását módosíthatjuk, arányait nem. Erősen hosszúkás illetve álló kép esetén a Kivonat sáv úgy fogja kivágni a képet, hogy ne maradjanak “üres” részek a kép körül. Ezért könnyen lehet, hogy levágja a kép egy számunkra fontos részletét. Ezen valamennyit tudunk igazítani a képszerkesztővel, de ha szép eredményt szeretnénk elérni, akkor célszerűbb valamilyen kifejezetten képszerkesztő szoftverrel (pl. Photoshop) előkészíteni a képünket.

Mennyire szállhat el a kreativitásunk?

Amennyire szeretnénk. Lényeg, hogy ahogy a neve is jelzi, tökéletesen alkalmas például honlapunk valamely aloldalán lévő hosszabb szöveg kivonatos megjelenítésére a főoldalon. A gombnak megadjuk linkként az érintett aloldalt és máris van egy hivatkozásunk a főoldalon! Ilyen módon gyorsan és könnyen felhívhatjuk a figyelmet például szolgáltatásainkra a főoldalon, a Kivonat sáv gombjai pedig azonnal a szolgáltatás oldalára dobnak.

Még egy gyakori használati eset példaként. Remekül használható cégünk, projektünk, csoportunk, egyesületünk tagjainak bemutatásához is. A kép alatt az illető neve és egy-két soros ismertetője látható, míg a gomb átdob a teljes bemutatkozásra.Ha nincs annyi szöveges tartalmunk, akkor önmagában is alkalmasak szolgáltatásaink vagy akár termékeink bemutatására rövid leírással, gomb és link nélkül.

A Kivonat sáv sok lehetőséget rejt magában - amikre elsőre nem is gondolnánk! Bőven több benne a lehetőség - ami csak arra vár, hogy egy kis kreativitással egy újabb értékes elemévé váljon honlapodnak!