ugrás a tartalomhoz
Hová tűnt a függőleges menü?

Megszokás kérdése lenne?

Annyira hozzászoktunk a függőleges honlap menükhöz, hogy a kérdés jogosan merül fel: "De hát hová tűnt a függőleges menü?" Merész döntést hoztunk azzal, hogy nem támogatjuk a függőleges navigációs sávot. Ezt sok minden indokolja, íme néhány ezek közül.

Nem ezt a tagoltságot szoktuk meg olvasáshoz

A balról jobbra olvasás természetes kívánalmakat támaszt egy honlappal szemben is. Az olvasott tartalmat balról jobbra pásztázzuk végig a szemünkkel, így az egymás alá rendezett menüpontok ezt akadályozzák, megtörik. Sokkal valószínűbb, hogy a látogató tekintete végigfut egy vízszintesen elrendezett menün.

Indokolatlanul megtöri a tartalom átláthatóságát

Egy struktúra nélküli honlap zavaró és megtévesztő. A tartalom előzetes elemzésével, majd a közlendő üzenet helyes strukturálásával mindig egy logikus hierarchiára kell törekednünk. A logikus tartalmi hierarchia javítja az olvashatóságot, áttekinthetőséget, érthetőbbé és használhatóbbá teszi az információt.

Hová tűnt a függőleges menü?


Túl sok hasznos teret vesz el

A látogatót, a honlap olvasóját kizárólag az információ érdekli, annak a megtalálása reményében érkezett oda. Ha zavaró függőleges sávok veszik el a teret, például egymás alá rendezett hosszú menüpontok formájában, akkor - ha előre nem is tudatosan - de zavart fog érezni a célja elérésében, az információ megtalálásában. Ráadásul, ha ad még esélyt további aloldalakra való kattintással, de folyton ott éktelenkedik a függőleges sáv a szeme előtt, nem fog pozitív benyomással zárulni a látogatása.

A lenyíló menük használhatóbbak az oldalra nyílóknál

Az oldalra nyíló almenük függőleges navigációnál jelennek meg. A lenyílók almenük a vízszintesnél. Gyakran ezeket egy apró jellel, például nyíllal szokták egyértelművé tenni. Az oldalra nyíló almenüknél a balra nyíl megtévesztő lehet, hiszen gyakori a használatuk gombok, lapozott tartalmak és külső hivatkozások esetében is. A látogatók természetes módon az oldal tetején keresik a navigációt. Így a lenyíló almenük használata természetesebb és használhatóbb.

Bátran állíthatjuk tehát, hogy a vízszintes menük használata indokolt és helyes. Tervező grafikusaink és használhatósági szakembereink ezen döntése, hogy a vízszintes navigációt helyezzük előtérbe, biztosan a javára válik minden honlapnak.