ugrás a tartalomhoz
Melyik honlap minta lesz a nyerő? Melyiket válasszam?

Mikor elhatároztad, hogy szükséged van egy saját honlapra, az első lépés egy honlap minta kiválasztása. Ezen minta képezi honlapod alapját, melyet a továbbiakban saját elképzeléseid szerint alakíthatsz, mígnem elkészül a várva várt honlap. Na de melyik mintából induljak ki? Hogyan válasszam ki a nekem legmegfelelőbbet? Milyen színeket, betűtípusokat válasszak? Ebben segítünk az alábbiakban.

A téma

Természetesen a legfontosabb tényező maga a honlap témája, melyről a minta kiválasztásakor feltehetőleg már kristálytiszta képed van. A honlap minta kiválasztásának legegyszerűbb módja, ha a keresőmezőben rákeresel a témára, amihez honlapot akarsz készíteni. Több száz mintánk van, így jó eséllyel fogsz találni a keresett témára készített honlap mintát. Ha a kereséssel nem sikerült neked tetsző honlapot találni nyugodtan böngéssz a kategóriák között, vagy lapozgasd át szabadon a mintákat.

Fontos tudnod, hogy a minták szabadon alakíthatóak, így bármely honlap mintából is indulsz ki, a végeredmény lehet tökéletesen azonos azzal, amit eredetileg elképzeltél.

Egy tipp: felejtsd el egy pillanatra, milyen témában akarsz honlapot készíteni és csak nézegesd a honlapokat. Amelyik megtetszik, azzal bátran elindulhatsz, hiszen a tartalmat teljes mértékben cserélheted, miközben a kinézet megmarad. Természetesen csábító olyan honlapot választani, melyen a fotók már elve passzolnak az elképzelésedhez, de ne felejtsd, a képeket valószínűleg le fogod cserélni a sajátjaidra. Éppen ezért inkább a megfelelő design-nal és hangulattal rendelkező mintát keresd, mintsem azt, hogy a téma egyezzen a munkáddal vagy hobbiddal.

A színek.

Egy másik kiindulási pont lehet, ha a szilárd elképzelésed van leendő honlapod színvilágáról. Akár megteheted azt is, hogy átlapozod a honlap mintákat kifejezetten a választott szín után kutatva. Ez esetben szintén fontos, hogy bátran vágj bele a neked tetsző honlapba, függetlenül annak témájától, hiszen úgy is a saját szövegeiddel, képeiddel fogod feltölteni azt.Fordított eset is lehetséges. Amennyiben találsz egy mintát, melynek témája tetszik, de színei nem, ne tétovázz, válaszd azt! A honlapszerkesztőben számtalan színséma közül választhatsz, biztosan megtalálod a már megfelelő témájú honlaphoz, a neked tetsző színvilágot.

Design és téma összekapcsolása

Előfordulhat, hogy megtalálod a megfelelő témájú honlap mintát, azonban a design nem tetszik. Ebben az esetben is van megoldás. Indulj el a választott témával és a honlapszerkesztőben a témák gombra felugró ablakban keress egy olyan honlap mintát melynek tetszik a kinézete, majd kattints a "Használom" gombra. A következő ablakban a "Tartalom megőrzése" gombra kattintva a honlapod tartalmilag változatlanul megkapja a most kiválasztott honlap minta kinézetét. Ezt a módszert akkor is alkalmazhatod, ha már dolgoztál az oldaladon és később döntesz úgy, hogy más kinézetet szeretnél neki.

A legfontosabb tehát, hogy nyitottan állj a honlapkészítéshez. A minta választás bár a sarkalatos lépések tűnik, korántsem az. A honlapkészítés lényege a kreativitásod kiaknázása, melyet csak a honlapszerkesztő kipróbálásán keresztül tehetsz meg.