ugrás a tartalomhoz
Webshop építés lépésről lépésre 2: Termékek feltöltése

Valószínüleg egy webshop készítésének legélvezetesebb része a termékeink feltöltése. Ez alapvetően egyszerű folyamat, de nem árt ha tudjuk milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, a legjobb eredmény elérésének érdekében. A termékek kezelését a Webshop menüpont Webshop termékek pontja alatt érheted el.

Gondolkodj előre

Ha kevés terméked van, akkor nincs szükség rá, hogy minden előre átgondolj. Azonban ha több tucat terméket szeretnél feltölteni, akkor bár utólag is mindent meg tudsz oldani, kényelmesebb pár dolgot előre kitalálnod.
Képzeletben vagy papíron csoportosítsd termékeidet, majd nevezd el ezeket a csoportokat. Ezek képezik majd a termékkategóriáidat. Ha kategóriánként is sok terméked van, további segítség lehet a terméktípusok létrehozása, mellyel tulajdonságokat adhatsz termékeidhez.
Egy példán keresztül érthetőbb lesz. Ha saját készítésű ruhákat szeretnél eladni, ezekhez létrehozhatsz kategóriákat úgy mint: pulóver, nadrág, póló, stb. Vagy rendezheted őket férfi-női, esetleg nyári-téli viselet kategóriákba. A ruháknak azonban sok alapvető tulajdonsága van, melyek ismerete nélkül biztosan nem rendelnek majd belőle. Ilyen például a méret, az anyag vagy a szín. Ezen a tulajdonságokat a terméktípusok segítségével tudjuk majd létrehozni, de jelenleg csak annyit tegyünk, hogy átgondoljuk milyen tulajdonságokat akarunk egy-egy termékhez rendelni.

Ha felkészültél, ess neki

A termékeidet az említett Webshop termékek ablakban, ezen belül is a Termékek fülön tudod feltölteni. De ne itt kezdd, hanem a már megtervezett csoportok kialakításával.

Kategóriák felvétele

Első lépésként menj Kategóriák fülre és az Új kategória gombbal add hozzá a kitalált kategóriákat a webshopodhoz. Ez ennyi, nincs vele több dolgod.

Terméktípusok hozzáadása

Ez egy picit bonyolultabb folyamat, de segítünk. Menj a Terméktípusok fülre és a gombbal vegyél fel egy új terméktípust. Egy-egy terméktípus több tulajdonságot is tartalmazhat. Az előbb említettnél maradva például méret, szín anyag. Fontos, hogy a terméktípus nem egyenlő a terméktulajdonsággal, a típus egy adott tulajdonságcsoport tulajdonképpen. Tehát a terméktípusunk neve legyen például "Póló tulajdonságok" vagy "Nadrág tulajdonságok".
Ha ezzel megvagyunk, a következő ablakban vehetjük fel magukat a tulajdonságokat. Itt a névhez már megadhatjuk a tulajdonság nevét, mint szín, méret stb, majd a lenyíló menüben válasszuk ki annak típusát. A három lehetőség a következő: szöveg, szám és legördülő lista.

 1. Szöveg: Ha ezt választjuk, akkor a termékek ablakban egyedi szöveget írhatunk majd az adott termékünkhöz.
 2. Szám: A termékek ablakban egy számot adhatsz majd meg az adott terméknél. Alkalmas lehet ez például darabszámok megadására, ha valamit csomagban árulunk. Ha csomagban áruljuk a zoknit, akkor a tulajdonság neveként megadhatjuk, hogy "Darabszám a csomagban", majd a szám típust választjuk. Amikor felvisszük a zoknit a termékeink közé megadhatunk majd egy számot, a "Darabszám egy csomagban" szöveghez. Ez az érték szűrhető és rendezhető is, de erről majd egy következő cikkben lesz szó.
 3. Legördülő lista. Ez esetben egy listából választhatunk majd a termék felvitelénél, de azt is beállíthatjuk, hogy az ügyfél választhat majd. Erre jó példa a szín. A legördülő lista választásakor is megjelenik egy mező, ide írhatjuk a lista elemeit, például: kék, zöld, piros, fekete.

Egy terméktípushoz tulajdonképpen akármennyi tulajdonságot felvehetünk az Új tulajdonság hozzáadása gombbal. A példánknál maradva így nézhetne ki egy terméktípus:

 • Terméktípus neve: Póló tulajdonságok
 • Terméktulajdonságok:
  • Méret - szám típusú tulajdonság
  • Szín - legördülő lista típusú tulajdonság
  • Megjegyzés - szöveg típusú tulajdonság

Szűrés

Még egy fontos opcióról kell említést tennünk, ez pedig a szűrés. Ha egy Terméktulajdonságnál a Szám vagy a Legördülő lista opciót választottuk, megjelenik egy Szűrés checkbox. Amennyiben ezt bepipáljuk lehetőségünk van beállítani, hogy vásárlóink a megadott értékekre szűréseket végezhetnek. Ehhez aktiválni kell az adott tulajdonság szűrését a Webshop sávunk beállításai közt. Erről a következő cikkben írunk.
Az előző példánál maradva, ha a Szín a Terméktulajdonság és aktiváljuk a szűrést, látogatóink választhatnak, hogy csak kék vagy csak zöld stb., ruhadarabokat szeretnék látni.

A termékeid feltöltése

Végre elérkeztünk ide is és a jó hír, hogy ez már pofon egyszerű lesz. A termékek fülön az Új termék gombbal tudsz hozzáadni webshopodhoz egy terméket. A felugró ablakban bal oldali részén töltheted fel a fotókat a termékről. A fotók közül sorrendben az első lesz az amelyik majd a webshopod terméklistájában megjelenik az adott terméknél. A többi képet a képre kattintással érhetik majd el az érdeklődők.
Az ablak jobb oldali részén adhatod meg a termék minden paraméterét. A megnevezés és az ár egyértelmű. Illetve ha Akciós árat akarsz megadni, akkor pipáld be a vonatkozó checkboxot. Így a terméklistádban az eredeti és az akciós ár is látszani fog. Ha a Webshop beállítások közt aktiváltad a cikkszámot, a készletet és a címkéket, azt is itt adhatod meg.
A termék rövid leírása az a szöveg, amely a terméklistában jelenik meg, míg a leírás a hosszabb szöveg, amely csak a termék adatlapján látható.
Amennyiben létrehoztad az előző részben részletezett kategóriákat és típusokat, azt is itt társíthatod a termékedhez. Kategóriának például kiválasztod a “Pólót”, típusnak a “Póló tulajdonságokat. Ha ez utóbbit beállítottad, akkor a korábbi példa szerint három új elem jelenik meg: Egy mező, ahova számot adhatsz meg (Méret), egy legördülő menü, ahol kiválaszthatod a színt, és egy üres mező ahova bármilyen szöveget írhatsz (Megjegyzés).

Végezetül mentsd el a termékedet és meg is vagy. Gratulálunk feltöltötted első termékedet! A fent leírt folyamatot természetesen nem muszáj ebben a sorrendben csinálni. Ha kevés terméked van, vagy ha inkább menet közben találnád ki a webshopod struktúráját, akkor nyugodtan kezdheted a termékfeltöltéssel. Ez esetben utólag is bármikor hozzáadhatsz a termékedhez kategóriákat vagy típusokat, ha a terméknévre kattintva szerkeszted azt.
Kellemes webshopépítést kívánunk! :)