ugrás a tartalomhoz

Az FTP egy olyan számítógépes szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy fájlokat töltsünk fel és töltsünk le a világhálón keresztül. Az FTP az angol "File Transfer Protocol" kifejezés rövidítése, amely magyarul azt jelenti, hogy "Fájlátviteli protokoll".

Az FTP használatához szükséged lesz egy kis segédprogramra, egy úgynevezett FTP-kliensre (például FileZilla), amely segítségével kapcsolatot tudsz létesíteni a szerverrel, e program segítségével lesz lehetőséged a fájlok feltöltésére illetve letöltésére.

Filezilla beállítások

Gyakorlati példaként, ha van egy üres tárhelyed, ahol majd a honlapodat fogod tárolni, és ahova első körben fájlokat szeretnél felmásolni, akkor FTP segítségével ezt egyszerűen és gyorsan megteheted. Csak megnyitnod az FTP-klienst, megadod a szükséges beállításokat a csatlakozáshoz és már másolhatod is át a fájlokat a számítógépedről a tárhelyedre.

Fontos! A domdom szervernél az FTP kapcsolat kizárólag SSL/TLS-sel használható. Ez biztonságosabb. Csatlakozás beállításakor erre majd ügyeljél!

Az FTP a világháló korai időszakában jött létre, és azóta is széles körben használják az interneten történő fájlátvitelhez.

Kapcsolódáshoz szükséges paraméterek:
Protokoll: FTP - File Transfer Protocol
Cím: secure.domdom.hu
Titkosítás: TLS fölötti explicit FTP
Bejelentkezés típusa: Normál
Felhasználónév: .... (ide jön az FTP felhasználó név)
Jelszó: ... (ide jön a hozzá tartozó jelszó)

Gyakori hibakódok:
530 Login authentication failed - Hibás felhasználónév vagy jelszó