ugrás a tartalomhoz
Domain regisztráció okosan, megfontoltan

Mindig a .hu regisztráció a legjobb választás ha domaint regisztrálnánk? Alig pár évvel ezelőtt ennek a kérdésnek még nem sok értelme lett volna. Azonban ma már több száz érdekes és egyedi végződésből választhatunk ha domain regisztráció előtt állunk. Csak a mai napon a domdom kínálatában 612 (!!!) végződés közül választhatunk. Ez a szám pedig rohamosan nőni fog a közeljövőben.

Milyen domaint regisztráljunk: egy helyi kötődésű .hu domaint vagy egy egyedi új végződésűt?

Minél inkább helyi vonatkozású egy vállalkozás, annál helyesebbnek tűnik egy ilyen végződésű domain regisztráció. De miért ne vinnénk bele egy kis kreativitást? Miért ne játszhatnánk el kicsit a lehetőségekkel még mielőtt elindulna a domain foglalás? A termékünk vagy szolgáltatásunk online megjelenésének elsődleges formája maga a domain név. Elég fontosnak látszik tehát, hogy milyen domaint regisztrálunk.

Domain regisztráció eldöntése előtt: előnyök, hátrányok vizsgálata

Elsőre előnyösebbnek látszik a helyi kötődésű végződés választása mint amilyen .hu domain regisztráció. A fő érv erre a megszokás, az ismertség, ezt nem is kell ragozni. A lentiekben megvizsgálunk néhány ellenérvet is.

1. Szabad-e a domain?

A domain ellenőrző segítségével nagyon helyesen rá is kerestünk a kívánt domainre. Mi van ha már foglalt a .hu végződésű domain? Ilyenkor bátran keressünk alternatív végződést. Ráadásul ha kívánt domainünkben benne vannak olyan szavak mint például shop, store, site, info stb. akkor mindenképp keressünk rá ezen domain végződésekre.

2. Olcsó domain vásárlás

A régi és népszerű domain végződések tárházában nagyon ritkák a rövid vagy értelmes domain nevek. A .hu esetében is nehéz jó domainhez jutni, a .com-ról nem is beszélve. Azonban az új végződések esetén még bőven találunk ilyeneket. Egy foglalt domain nevet megvenni egyáltalán nem olcsó. Az új domain végződések nagy többsége még mindig nagyon olcsó. Sok közülük folyamatosan alacsonyan tartja az árát különböző domain akciók keretén belül.

3. Rövid domain nevek

Ha mindenképp helyi végződést szeretnénk akkor lehet, hogy hosszabb domain névvel kell beérnünk. Például ha a "csoki" és a "shop" szavakat szeretnénk a domainben, akkor a csokishop.hu az egyik lehetőség. A cikkünk írásakor azonban foglalt. Azonban ott van még mindig a csoki.shop ami cikkünk írásakor szabad, ráadásul rövidebb is.

4. A jó domain név SEO előnyei

A jó domain név SEO fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nincs relevánsabb kulcszó mint ami már a domainben megtalálható. A Google pedig nem fog hátrébb sorolni ha új domain végződéseket regisztrálunk. Ezt világosan le is írják a hivatalos blogjukban. Ráadásul a Google is rendelkezik jó pár saját végződéssel, lásd https://www.registry.google/

Látszik, hogy érdemes áldozni egy kis időt a részletes domain keresésre mielőtt a domain foglalást elindítjuk. Használjuk okosan a domain kereső funkcióit. Több végződésnél is vizsgáljuk meg, hogy szabad-e a domain. Hasonlítsuk össze a domain ellenőrzés eredményeit. Gondoljunk át több domain lehetőséget is mielőtt döntünk a domainünk regisztrációjáról.