ugrás a tartalomhoz
Mire való a domain? Mi az a domain név?

Ha már hallottál a domain nevekről, de nem tudod pontosan, hogy mire valók, mire használhatók, akkor ez a cikk neked íródott. Ebben a cikkünkben bemutatjuk a három leggyakoribb használati esetét a domain neveknek. Ennél sokkal több eset van természetesen, de egy kíváncsi érdeklődő számára ezek könnyen érthetővé teszik egy domain név hasznát. Vágjunk is bele.

A domain szó az angol nyelvből ered. Jelentése tartomány, birtok. A domain tulajdonos egy bizonyos szó kizárólagos használati jogával rendelkezik egy adott végződés alatt. Például a gov.hu - ami a "gov" szóból és a ".hu" végződésből áll - Magyarország Kormánya kizárólagos használatában van. A domain regisztráció az a művelet, mely révén bejegyzésre kerül a domain használati joga az adott végződés (például .hu) nyilvántartásába. Így garantálva a kizárólagosságot.

Miután a domain regisztráció lezajlik és bejegyzésre kerül a domain használati joga, kezdődhet a domain tényleges használata. A domain segítségével szolgáltatások sokaságát használhatjuk. Ezek legtöbbje kommunikációs célt szolgál. Ebben a legfőbb haszna a domain névnek az, hogy segítségével tudunk saját identitást adni az online kommunikációnknak. A leggyakoribbak ezek közül a következőkben bemutatott három kommunikációs lehetőség:

1. Emailezés saját domainnel

Az emailezés a kommunikációnk egyik leggyakrabban használt formája. A saját domain nevünk segítségével személyessé, beazonosíthatóvá tehetjük magunkat. Bár ingyenes email szolgáltatónál is lehet email címünk, azonban sokkal jobban tesszük ha saját domain nevünk segítségével emailezünk. Gondoljunk csak arra, hogy mennyivel egyszerűbb megjegyezni egy olyan email címet amit személyessé tudunk tenni. Például a saját nevünk segítségével vagy akár a cégünk neve segítségével. Ha mondjuk a Különös Szilveszter név jutott nekünk, akkor melyik email cím lesz megjegyezhetőbb vagy akár stílusosabb: a kulonos_szilveszter2000@gmail.com vagy a szilveszter@kulonos.hu?

A saját email cím használatát az ingyenes szolgáltatók némelyike engedi, bizonyos korlátozásokkal vagy felárért. A jó megoldás azonban az, ha mi magunk rendelkezünk egy előfizetéssel ahol tetszés szerint hozhatunk létre email címeket domainünk alatt és használhatunk email fiókokat levelezésre. A domdom.hu kínálatában erre rögtön két különböző lehetőséget is nyújtunk:

  1. Email fiók használata tárhely előfizetésben. Ez azt jelenti, hogy egy minimális díjért cserébe küldeni és fogadni is tudsz a saját email címeddel, teljes értékű emailezést bonyolíthatsz a domaineden.
  2. Email fiók használata honlap előfizetésben. Ez a szolgáltatásunk a legérdekesebb és a legköltséghatékonyabb is! Hasonlóan működik mint a tárhely előfizetés, de sokkal teljesebb, sokkal több mindent adunk. Ez egy honlap előfizetés, amit úgy alakítottunk ki, hogy adunk hozzá ingyen domaint és teljes körű emailezést is. Tárhelyre sem kell külön előfizetned, az is benne van! Ezzel a lehetőséggel tehát mindent megkapsz ahhoz, hogy megjelenhess online gyorsan és hatékonyan.

2. Honlap publikálása saját domain alatt

A másik leggyakoribb használati esete a domaineknek a honlap publikálása. A honlap egy olyan felület ahol információt közölhetsz, tehetsz nyilvánossá, azaz publikálhatsz. A vállalkozások egyre jobban felismerik az előnyeit a honlap meglétének. Sokkal hitelesebb és kommunikációban sokkal hatékonyabb is egy olyan vállalkozás ami elérhető online.

Egy új irány is kibontakozóban van jelenleg. Ez a személyes honlapok publikálása. A személyes honlap gyakori esete a bemutatkozó honlap, ami a személyes portfóliótól az egyszerűbb névjegy honlapig terjed. Szakembereknek ez egy nagyon könnyű bemutatkozási, megjelenési forma, ami nyilvánvalóan túlmutat egy egyszerű önéletrajz keretein. Értékesítőknek kifejezetten hasznos a személyes hitelességük erősítésében. Ha több online piactéren is kereskednek, akkor érdemes a személyes domain nevük alá létrehozni egy gyűjtőhonlapot ahonnan minden értékesítési felületük könnyen elérhető. A hitelesség és a hatékony kommunikáció is jelentősen növekedni fog egy ilyen személyes honlappal.

Honlapot készíteni ma már nem olyan bonyolult mint akár pár évvel ezelőtt. Ebben mi is léptünk egy nagyot. Létrehoztunk egy olyan honlapépítőt amit bárkinek, a kezdőknek is bátran ajánlunk. Lehetővé tettük a korlátlan ingyenes kipróbálást, így bíztatva téged is, hogy vágj bele nyugodtan. Meg fogsz lepődni, hogy hol tart ma egy jól összerakott honlapkészítő szoftver.

3. Domain átirányítás

A harmadik leggyakoribb használata a domain neveknek a különböző domain átirányítások. Ez olyankor nagyon hasznos amikor van már valamilyen online szolgáltatásod, és a további domain nevedet ezekre szeretnéd irányítani. Például lefoglaltál egy .hu végződésű domaint, de okosan és helyesen arra gondolsz, hogy a .com, .eu vagy további végződés alatt is lefoglalod, hogy ne kerüljön véletlenűl se máshoz. Főleg nem a konkurenciádhoz. Ilyenkor az egyik domained lesz a fő domain, az összes többit pedig átirányítod a fő domainedre.

Ugyanígy, átirányítást használhatsz emailezés esetén is. Létrehozhatsz több olyan email címet is amit hasznosnak és fontosnak tartasz, majd ezeket egyetlen email fiókra irányítod - arra amit beállítottál az emaileződben, weben vagy akár mobilon. Az így létrehozott email címek, amik csak átirányításként vannak használatban, email alias néven ismertek. Ha tehát ezt szeretnéd, akkor az email alias használata kell neked.

A domain nevek ezen három használati eseténél összetettebbek is vannak. Azonban ha ezt a hármat sikerült megértened, akkor máris képbe kerültél, hogy mennyire fontos és hasznos a saját domain megléte.