ugrás a tartalomhoz

Átirányítások típusai:

  1. 1. Névszerver módosítás »
  2. 2. DNS bejegyzés (record) módosítás »
  3. 3. Webes átirányítás (HTTP) »

Mikor melyik ajánlott?

1. Névszerver módosítás esetén tudni kell, hogy teljes egészében az új névszerverek fognak felelni a domain működéséért. Tehát ezt akkor válaszd ha azt szeretnéd, hogy a domain minden szempontból átkerüljön egy másik névszerverre.

2. DNS bejegyzés módosítása a leggyakoribb és legegyszerűbb átirányítás. Ebben az esetben tudni kell a cél szerver IP címét amit az a szolgáltatód tud megmondani ahova irányítod a domaint.

3. Webes átirányítás akkor ajánlott ha nem zavar az, hogy tulajdonképpen egy teljesen más domainre fog érkezni az a látogatód aki az új domainedet írja be a böngészőjébe. Illetve olyankor is ez az egyedüli megoldás ha az előző kettő nem használható.

1. Névszerver módosítás

A névszerverek megléte műszaki követelmény minden domainhez. Ezekből legalább kettővel (NS1, NS2) kötelezően rendelkezni kell.

Figyelem! A Domdom.hu felhasználói ingyenesen igénybe vehetik a névszerver szolgáltatásunkat ahol 3 névszervert (NS1, NS2, NS3) biztosítunk minden domainhez!

A névszervereket minden delegált domain esetében a "Domain beállítások" menüpontban lehet módosítani (ehhez bejelentkezés szükséges!).

A "Saját domainek" alatt a domain név melletti adatok (sorban az első) ikonra kattintva éred el a névszerverek módosítási felületét.

Fontos! A .hu domainek esetében csak műszaki ellenőrzés után módosíthatók a névszerverek. Ezt a .hu központi nyilvántartója és a .hu domain regisztrációs szabályzat követeli meg. A .hu domainek esetében a 2 névszerver megléte mellett még kötelező a postmaster@ email cím megléte is. A postmaster@ megléte csak akkor nem kötelező ha a domain nem rendelkezik MX rekorddal.

2. DNS bejegyzés módosítás

A DNS bejegyzéseket minden delegált domain esetében a "Domain beállítások" menüpontban lehet módosítani (ehhez bejelentkezés szükséges!).

A "Domain beállítások" alatt a domain név melletti DNS (sorban a második) ikonra kattintva éred el a DNS módosítási felületét.

  • A domain A típusú rekordjai minden esetben IP címre kell mutassanak (példa IP cím: 185.43.206.24).
  • Az MX rekord minden esetben hostname-re kell mutasson (példa hostname: mail.hidegviz.hu).

Ha tehát saját aldomainen kívánod használni az MX-et, előbb hozz létre egy A típusú rekordot. Például létrehozod A típusúként a mail.hidegviz.hu rekordot, majd az MX rekord tartalom mezőjébe a mail.hidegviz.hu -t írod be.

3. Webes átirányítás

Ebben az esetben a domain böngészőbe való beírása után át fog irányítani egy másik webcímre. Például ha webesen irányítod át a hidegviz.hu -t a google.hu -ra akkor aki a hidegviz.hu -t hívja be a böngészőjébe az át fog kerülni a google.hu -ra. Erre az átirányításra két lehetőséged is van:

1. A leggyakoribb (és legegyszerűbb) webes átirányítás az ún. HTTP 301 típusú. Ehhez az átirányításhoz kattints a domain név melletti 'Átirányítás' ikonra.

2. Egy másik lehetőség ha közvetlenűl az index.html fájlból irányítod át. Ezt úgy tudod a legegyszerűbben beállítani, hogy az ingyenes tárhelyre az index.html fájlba beteszed a HTML fejléc részébe a <HEAD> és a </HEAD> közé a következő META adatot:

<meta http-equiv="refresh" content="0; url=http://www.hidegviz.hu/">

A példában www.hidegviz.hu helyett természetesen arra a cél URL-re írd át ahová átirányítod. Fontos tudni, hogy ehhez a típusú átirányításhoz előbb aktiválni kell az ingyenes tárhelyet ahhoz, hogy FTP-n fel tudj csatlakozni és ezt a beállítást létrehozd. Az aktiválás módját az FTP leírásánál találod...