ugrás a tartalomhoz
Mitől lesznek mutatósak honlapunk képei?

Egy harmonikus, szép honlap kulcsa legalább annyira a felhasznált fotókon múlik, mint minden máson együttesen. Ez azt jelenti, hogy ha fotóink jó minőségűek és szépek, akkor már szinte nyert ügyünk van. De hogyan érhetjük ezt el?

A Felbontás

Egy kép felbontása és mérete annak legfontosabb tulajdonsága. Mindenki hallott már megapixelekről és 4k-ról, meg HD monitorról. De mit jelent ez pontosan és mire figyeljünk oda, mikor weboldalt készítünk?
A legtöbb asztali pc-hez tartozó képernyő felbontása 1920x1080px, míg a laptopok kijelzője ennél kisebb, a mobilokról nem is beszélve. Léteznek persze nagyobb képernyők is, de azok száma elenyésző, ami egyben azt is jelenti, hogy a fent említett 1920px-es szélesség az, amit referenciaértékként kezelhetünk.

Túl nagy?

Ha magunknak fotózunk, vagy stock fotókat használunk (az ingyenesen elérhető stock fotó oldalakról ebben a cikkben tájékozódhat), akkor a méret biztosan elég nagy lesz, sőt! És itt jön be a másik szempont, mi van ha nagyon nagy a kép? Egy 3000px körüli kép megabájtban mérhető mérete sokszorosa az előbb említett méreteknek, ami jelentősen lelassíthatja honlapunkat. Ezért ha ilyen képekkel dolgozunk, mindenképpen érdemes lekicsinyíteni azokat, melyre rengeteg online lehetőség áll rendelkezésünkre, mint például az alábbi oldalak:
https://picresize.com/
http://www.simpleimageresizer.com/
https://resizeimage.net/

Túl kicsi?

A képek másik gyakran használt forrása a google képkereső. Ha ilyen úton szerezzük be képeinket, két dologra kell figyelnünk. Első és legfontosabb, hogy jogtiszták legyenek! A második természetesen a felbontás. A google-ön keresztül elérhető fotók felbontása többnyire kisebb mint amire szükségünk lenne. Ilyenkor felmerülhet bennünk, hogy felnagyítjuk őket, ami azonban a fotó erőteljes minőség romlásához vezet, tehát ezt a megoldást jobb elkerülni.

A kompozíció

Tájolás

Az első és legfontosabb kompozíciós tulajdonsága egy képnek a tájolása, azaz fekvő vagy álló. Mivel honlapunkat alapvetően horizontális képernyőkön keresztül fogják megtekinteni, így a fekvő képek lényegesen jobban mutatnak egy honlapon. Ez annyira igaz, hogy ezt akár szabálynak is tekinthetjük: fekvő vagy maximum négyzetes képeket használjunk honlapépítéskor! Ez még akkor is igaz, ha embereket, teljes alakos képeket szeretnénk megjeleníteni.
Természetesen a mobilokról sem érdemes elfeledkezni, melyek esetén az álló kép praktikusabb lehet. Ez azonban már felveti honlapunk reszponzivitásának kérdését is, melyről ebben a cikkben olvashatsz.

Tartalom

A legnehezebb kérdés képünk tartalma, ugyanis ez sokkal képlékenyebb téma, mint az eddigiek és leginkább szépérzékünkre van bízva. Alapvetően egyetlen szempontot kell követnünk: képünk legyen letisztult, egyértelmű. Ez azt jelenti, hogy a téma (tárgy vagy személy) lehetőleg egyedül álljon a képen, a háttér pedig legyen jelentéktelen hozzá képest. A legjobb háttér azonban az, ami kiemeli a témát, keretet ad neki, hangulatot kölcsönöz annak. Például egy gyümölcskosarat érdemes egy rusztikus kerti asztalon fotózni, míg egy csavarkulcsot inkább egy műhelyben.

Színek

Bár honlapszerkesztőnkben rengeteg színséma közül lehet választani, honlapunk színvilágára ugyanilyen nagy hatással vannak képeink is. Törekedjünk rá, hogy képeink azonos karakterűek legyenek fényviszonyaikat, színárnyalataikat illetően és honlapunk színvilágához alkalmazkodjanak! Rengeteg lehetőségünk van képszerkesztésre, színek módosítására akár online, akár mobil alkalmazáson keresztül. Éljünk vele! Akár egy sima színezetet (tint) adunk képünknek, akár átszínezünk részleteket, csak nyerhetünk vele. A lényeg ezen effektek egységes használata minden fotónkon. Ingyenesen elérhető opciók is bőven vannak, de egy kis pénz rááldozásával már csodákat tehetünk fotóinkkal például az alábbi oldalakon:
https://www.fotor.com/
https://pixlr.com/x/
https://www.befunky.com/features/photo-editor/