ugrás a tartalomhoz
Szeresd az olvasódat! Ő is szeretni fog téged!

Miért olvasunk cikkeket? Természetesen a benne található hír vagy ismeretek azok, amikre szomjazunk. Ezen kívül mit tudsz még kínálni az olvasódnak, ami miatt legközelebb is a te írásodra fog rákattintani? Tedd számára élvezetessé az olvasást! Ne csak közölj, hanem érzékeltess! Ne csak leírj, hanem szórakoztass!

Oké, de lehet szórakoztató egy pénzügyi tanácsokat összegyűjtő cikk? Vagy egy polcszerelési útmutató? Hiszen ez nem szépirodalom! Igen, lehet! Mutatunk néhány fogást, amiket te is alkalmazhatsz bármelyik szövegedben.

Írj érthetően!

Kezdd el leírni a gondolataidat anélkül, hogy időt töltenél a formai követelményekkel! Ne fektess túl sok energiát a tökéletességbe már az elején! Engedd, hogy kibontakozzon a saját stílusod! Kezdj el írni és úgy írj, hogy mások is megértsék! Írj úgy, ahogyan élő beszédben elmagyaráznád, vagy elmesélnéd a cikked tartalmát! Ha szeretnél több tippet kapni ahhoz, hogy hogyan vágj bele a szövegírásba, olvasd el korábbi cikkünket! Csak akkor olvasd vissza és kritizáld meg a munkád, ha már készen vagy néhány szakasszal!

Írj stílusosan!

Nem mindenki született Kosztolányi, és cikkek vagy blog írásához nem is kell annak lenned. Viszont nem véletlenül szeretünk regényeket, verseket olvasni. Mindenképp előny, ha az írásaid nemcsak tartalmasak és kézzel fogható információkat adnak át, de még élvezhető is az olvasásuk. Néhány szépirodalomból ellesett trükkel színesebbé teheted az írásaidat, ami hozzásegít ahhoz, hogy bővítsd az olvasótáborodat.

Gyakorolj hatást az olvasód érzelmeire!

Az írás folyamán elsősorban arra koncentrálsz, hogy az üzenetedet, a közölni kívánt információkat megfelelően átadd. Ez az első és legfontosabb lépés. Ha ezzel megvagy, próbáld a szövegedet az olvasó szemével látni! Olvasás közben az agy folyamatosan dolgozik, befogad és feldolgoz. A legteljesebb hatás érdekében hasznos, ha mindkét agyféltekére hatást tudsz gyakorolni. Ez nem is olyan nehéz, mint amilyennek elsőre hangzik.
Az érzelmekre ható dolgok a jobb agyféltekét aktiválják. Ezek a részek ragadják meg a figyelmet, és ezekre emlékszik jobban az ember: arra, amit érez. Ha pedig sikerült az olvasó figyelmét felkelteni, vagyis bevonni a témába, akkor ezután a bal agyfélteke értelmezi és feldolgozza a racionális tartalmat és a cikkben található információkat. A kettő kéz-a kézben jár.
Hogyan tudsz tehát egyszerre hatni az érzelmekre és hasznos információkat átadó, tartalmas szöveget írni?

Metaforák és hasonlatok segítségével.
Blog, cikkek vagy akár honlapod szövegének írásakor a metafora lényege, hogy egy leírt eseményt vagy jelenséget valamilyen más, közismert helyzethez hasonlítasz. Pl. a politikát háborús helyzethez, vagy a technikai piacot versenyfutáshoz.

Egy metafora vonatkozhat egyetlenegy szóra vagy kifejezésre, de egy remekül eltalált analógiával akár egy teljes cikket vagy folyamatot bemutathatsz.

Hogyan találd meg szövegedhez a legjobb metaforákat?

1. Használd a fantáziád: mihez tudnád hasonlítani a témát, folyamatot vagy problémát, amit le szeretnél írni?

Egy kérdésre a választ ki tudod sütni, meg tudod fejteni, vagy ki tudod halászni az információrengetegből. Ezek mind metaforákon alapuló kifejezések az élet különböző területeiről. Olyat válassz, ami hozzád és a cikked témájához legjobban illik!

2. Gyűjts a témával kapcsolatos szavakat, kifejezéseket, szinonimákat, mindent, ami eszedbe jut róla!

Előbb próbálj meg saját kútfőből gyűjteni, majd segítségül hívhatod a szinonimaszótárakat is.

Érzékszervekre ható szavak a szövegben

Minél több érzékszervét vonod be az olvasódnak, annál jobban meg tudod ragadni a figyelmét, mert nemcsak érteni, hanem érezni is fogja a lényeget. Ahhoz, hogy az olvasód figyelmét és érdeklődését is lekösd, érdemes olyan szavakat és kifejezéseket használnod, amelyek hatnak az olvasó különböző érzékszerveire! Ezek segítségével az írásod egyszerre több agyterületre is hatást tehet, így átérezhetővé és emlékezetesebbé teheted az olvasottakat.

Mit jelent ez a gyakorlatban?Hoztunk néhány példát arra, hogy egy-egy szimpla kifejezést hogyan tudsz hatásosan kicserélni:

okos: éles eszű; vág az esze, mint a borotva; van sütnivalója
szomorú: szívfacsaró; savanyú; lelombozó, fásult, lesújtó, sötét
hiba: ballépés, balfogás, melléfogás, bibi, baklövés
elkezd: nekigyürkőzik, belevág; nekilendül; nekirugaszkodik; nekifekszik; nekiugrik
abbamarad: félbeszakad; mintha elvágták volna; otthagy csapot papot
beképzelt: nagyképű; nagy az arca; pöffeszkedő, felfuvalkodott

Humor

Ne félj megcsillogtatni a humorodat sem! Legyen az szóvicc, irónia, szarkazmus vagy szatíra. Ha a cikk hangneméhez illik, miért ne dobhatnád fel vele egy kicsit a szöveged. Ezzel könnyebben befogadhatóvá, szerethetővé teszed a témát és akár a saját stílusodat is, ami miatt az olvasó szívesen kattint majd az újabb írásaidra is. Mi is nagyon igyekeztünk, hogy ez a cikk minél tréfásabbra sikerüljön... ugye látszik?

Légy szofisztikált!

Egy másik módja az olvasás és a befogadás megkönnyítésének, ha kulturális referenciákkal élsz. Magyarán szólva, ha ismersz valamilyen frappáns bölcsességet, vagy odaillő szépirodalmi, akár versidézetet, támaszd alá vele a mondandódat! Ezekkel a szöveges színfoltokkal nemcsak feldobhatod az írásaidat, de széles műveltségedet is megvillanthatod, amivel szintén jó pontokat zsebelhetsz be az olvasódnál.

Nem kell erőltetned, hogy minden írásodban felhasználd az összes felsorolt trükköt. De ha átolvasod a kész szöveget, szem előtt tartva ezeket a tippeket, biztos, hogy 2-3 tanácsot bele tudsz majd építeni a kész cikkbe. Adj egy kis extra csavart a szövegeidnek!