ugrás a tartalomhoz
A honlap, amitől kedvet kapsz a honlapkészítéshez: a tatra.hu

A tatra.hu az az oldal, melyre talán a legbüszkébbek vagyunk. Egy karakteres, egyedi és elegáns oldalról van szó, amelynek legnagyobb attrakciója, hogy akár te is elkészítheted.
A tatra.hu ugyanis nem egy grafikai stúdió egyedi gyártású honlapja, hanem a saját honlapkészítőnkkel, egy egyszerű sablonból létrehozott website. Nézzük meg a tatra.hu példáján keresztül, mit kell tudnod, ahhoz hogy neked is ilyen vagány honlapod lehessen.

Mi a tatra.hu titka?

Egy szóval összefoglalva a kreativitás. Kicsit bővebben, kreativitás és odaadás. Ez utóbbi azért fontos, mert akkor tudod a legtöbbet kihozni a kreativitásodból, ha lelkesedéssel és odaadással vagy a téma iránt mellyel foglalkozol.

Kicsit szakmaibb szempontból három fő tényezőt tudunk elkülöníteni:

  • Struktúra és tartalom
  • Design, vagyis grafikai arculat
  • Kreatív trükkök a honlapkészítő lehetőségeinek kiaknázására

Ezen három pont közül az elsőt csak röviden érintjük, mivel az kevésbé felelős az oldal látványos kinézetéért. Alapvetően annyiről van szó, hogy az oldal tartalma, menüszerkezete jól strukturált, könnyen átlátható (erről bővebben itt olvashatsz: https://www.domdom.hu/honlapkeszites/a-jo-honlap-3-titka). Nincs túl sok menüpont és nincs túl sok almenüpont, pár pillanat alatt, teljes képet kaphatunk a honlapról. Ez nagyon fontos annak érdekében, hogy látogatóink ne bizonytalanodjanak el és hagyják ott az oldalt, mert úgy érzik túl bonyolult, úgysem találják meg, amit keresnek. Ezen felül maguk az oldalak rövid, maximum 800-1000 karaktert tartalmazó szövegblokkokból állnak, melyek kompaktságukkal szintén az átláthatóságot, gyors tájékozódást segítik.

A látvány kulcsa: az arculat

Elérkeztünk a legfontosabb elemhez, az arculathoz. A tatra.hu arculatának elemei pár jól körülhatárolható tulajdonság köré épülnek. Ezek a következők: geometria, egyszerűség, dinamikusság. Továbbá természetesen a színvilág is az arculat része.

Az éltető piros

Kezdjük a legegyszerűbbel a színvilággal. A szürke árnyalatain kívül egyetlen színt használtunk. Bár ez egyáltalán nem tekinthető szabálynak, ha egy letisztult, elegáns arculatot szeretnénk felépíteni, akkor érdemes egyetlen domináns színt használni, mely jelen esetben piros. Az összes többi szín ezt az egyet támogatja, kevésbé színtelítettek (szürkésebbek) és konktrasztot képeznek a domináns színnel. A tatra.hu esetében ez a fehérből, feketéből és sötét szürkéből áll. A piros szín, főleg a kontrasztal együtt erősen támogatja az arculat dinamikusságát, életerőt, lendületet fejez ki.

Szabályos, de nem rideg

A geometrikusságot talán nem is kell magyarázni, elég csak megnézni a főoldalon a nagy logót, vagy a szekciók elválasztójaként funkcionáló hegyvonulatokat. Mindenütt egyenes vonalak, éles törések. Ez az önmagában rideg formavilág a játékos grafikai elemektől azonban meglágyul és végeredményben egy abszolút barátságos és vidám hangulatot kölcsönöz az oldalnak.

Egyszerű és letisztult

Az egyszerűség is jól látható, azonban fontos megjegyezni, hogy itt az egyszerűség három szerepet is betölt. Magában hordozza a modern és letisztult stílust, játékosságot, könnyedséget kölcsönöz az oldalnak és észrevétlenül támogatja a tartalmat. Ezen harmadik pont tulajdonképpen egy inverz szerep, hiszen az egyszerűséggel itt azt érjük el, hogy nem vonja el a figyelmet a tartalomról. A játékosságot pedig igazából nem a formavilág, hanem az apró, de egyszerű motívumok adják, mint például a fák, a turista tábla, a szarvas, stb.

Lendülettel megfűszerezve

A dinamikusság talán kevésbé evidens, pedig nagyon egyszerű. A vízszintes vonalak statikusságot képviselnek, míg a döntöttek dinamikusságot. A tatra.hu-n a döntött vonalak olyan erős arculati elemként vannak jelen, hogy szinte minden elemben felfedezhetőek. A logó természetesen a leglátványosabb, de nagyon meghatározó a menüpontok és a lenyíló almenük kinézete is. Megjelennek a ferde vonalak a grafikus hegyvonulatokban, a képek sarkain, a gombok nyíl formájában, de még a piros aláhúzásokban is a címeknél (például itt, a Hogyan utazzunk cím alatt: https://tatra.hu/utazas-a-tatraba)

A szép, látványos honlap kulcsa az arculat, az arculat kulcsa pedig az egységes motívumok megjelenítése különböző helyzetekben. Ezt a tatra.hu példáján keresztül könnyen be lehetett mutatni. Ezek alkalmazása honlapkészítőnkben viszont kreativitást igényel, melyhez következő cikkünkben adunk egy kis segítséget.