ugrás a tartalomhoz
Domain foglalás időben, még mielőtt lemaradnánk róla

Bár a legegyszerűbb logika szerint is előre le kell foglalni és így biztonságban tudni a domain neveinket, bevalljuk, hogy időnként meglepődünk azon, hogy ezt milyen sokan nem teszik meg. Megszületik a nagy ötlet, a remek projekt vagy netán álmaink vállalkozásának ötlete. Már megy is gőzerővel a kreatív fázis, készül a logó, az arculat, a honlap. Majd amikor elérkezettnek tűnik a domain foglalás ideje, kiderül, hogy pár napja valaki már lefoglalta ... &#%!@?! De mondunk még pár nyomos okot arra, hogy miért kell időben lefoglalni a domaint.

A domain név mint arculati elem

Online meg kell jelenni ha életképes vállalkozásba, projekte fogunk, ez nem kérdés. A domain név pedig az a szó vagy szóösszetétel ami a legtömörebben beazonosít minket. Túl nagy értéket hordoz ahhoz, hogy ne vegyük komolyan. Ésszerűnek látszik hát, hogy amint megvan a projekt neve, azonnal foglaljuk le a domain nevet is hozzá.
Igen, tudjuk, hogy nem nagy ügy a domain foglalás... Annál is inkább meg kell lépni minél előbb. Nincs annál bosszantóbb, hogy miután felépítettünk egy egész koncepciót, a végén derül ki, hogy a hozzá tervezett domain név már foglalt. Előfordult már olyan extrém eset is például, hogy egy vidéki politikus a kampány hajrájában már nyomdába küldte a plakátjait is, majd megjelent nálunk a domain foglalásért. Ekkor derült ki, hogy a domain már foglalt - és nem az övé...

Biztosítsuk be a domain regisztrációinkat a konkurenciával szemben

Könnyen előfordulhat, hogy nem foglaltuk le időben a fontos domainjeink valamelyikét, vagy akár többet közülük. Ilyenkor a konkurenciánk bizony léphet. Aztán pedig a saját szolgáltatásán használja azokat a domaineket amiket mi szerettünk volna. Tapasztalatunk szerint tehát ez is egy fő szempont ami miatt nem érdemes halogatni a domain lefoglalását időben.

Domain alternatívákra is mindig gondoljunk

A domdom kínálatában elérhető domain végződések száma lassan közelít az 1000-hez. Ezek közül mindig fontoljuk meg a fontosnak ítélt végződésekkel is lefoglalni a domain nevünket. A .hu mellé ma már a legtöbben az .eu-t és a .com -ot vagy .net-et is lefoglalják. Az új végződésekkel azonban egyre izgalmasabb a helyzet.
Bár nem egyszerű eldönteni, hogy még mely végződéseket érdemes, de az újak is egyre népszerűbbek. Az utóbbi időszak legnépszerűbb új végződései ezek voltak: .xyz, .top, .win, .loan, .club, .site, .online, .bid, .link. Már ezek között is találunk párat ami kellően értékes ahhoz, hogy érdemes legyen lefoglalnunk.

Mi a domain foglalás?

A tisztánlátás érdekében tekintsük át gyorsan és tömören a domain név foglalás menetét. A domain foglalás tulajdonképpen a domain regisztráció első fázisát jelöli. Ebben a domain állapotát ellenőrizzük, felviszünk olyan adatokat amiket a nyilvántartó elvár és meg is rendeljük a domaint.

Mi a domain foglalás menete?

A domain foglalás menete lépésenként:

1. lépés: Domain ellenőrzés

A domain ellenőrzés során kiderül, hogy a kívánt domain név szabad-e. Ez a domain kereső segítségével történik. A domain név keresőbe beírjuk a kívánt domaint vagy domaineket és megkapjuk a pillanatnyi állapotukat (pl. szabad domain, foglalt domain, felfüggesztett domain stb.). Ha szabad, akkor máris indíthatjuk a domain név lefoglalását.

2. lépés: Domain adatok megadása

Ebben a lépésben megadjuk, hogy ki legyen a domain tulajdonosa, majd azt is, hogy kik lesznek az adminisztrációs kapcsolattartó és a technikai kapcsolattartó.

3. lépés: Domain rendelés

A domain rendelés során tulajdonképpen kifizetjük a domain nevet. Ez azt eredményezi majdnem minden végződés esetén, hogy automatikusan benyújtásra kerül a domain igénylése az adott végződés nyilvántartójához. Ezzel a lépéssel lezárul a domain foglalás.

Ezt követően az adott végződés szabályának megfelelően kerül bejegyzésre vagy elutasításra az igényelt domain név. A legtöbb végződés esetén - a nemzetközi végződések mint ..com, .net, .org de még az .eu esetén is - a domain bejegyzés, azaz a tényleges domain regisztráció automatikusan meg is történik. Vannak azonban olyan domain végződések is, - és ezek közé tartozik a .hu is, - ahol nem automatikus a bejegyzés. A .hu esetén például egy elbírálási fázis következik. Ebben a domain elbírálási fázisban a központi nyilvántartó adminisztrátorai vizsgálják a szabálynak való megfelelőséget. Ha a domain igénylés megfelelt a szabályzatnak, illetve jogsértés gyanúja sem merül fel, bejegyezhetővé teszik a domaint. Bár ez sokszor bosszantóan hat a késlekedés miatt, tudni kell, hogy megkímélhet kellemetlen jogi csatározásoktól, tehát érdemes a hasznát is látni.

Egy fontos elővigyázatossági lépésre is felhívjuk a figyelmedet. Ez pedig a domain regisztrálhatóságának a vizsgálata. Minden nyilvántartó és minden regisztrátor ennek a felelősségét áthárítja a domain igénylőre. Ilyenkor elvárható, hogy az igénylő a jogszabályok ismeretében lásson hozzá a domain foglalásához, ne sértse senkinek jogát.