ugrás a tartalomhoz
Mi a domain jelentése?

Különösen hasznos tisztán látni olyan IT fogalmakban, amelyek ma már közhasználatban vannak. A domain jelentésének tisztázása azért is kiemelten érdekes, mert a tulajdonlási vonatkozásai miatt ez az első olyan érték amivel egy honlap birtokosa szembesül. Jó az ha világosan értjük, hogy mit takar a domain, ha tudjuk, hogy mi került a tulajdonunkba egy domain regisztrációs jogi procedúra során.

A domain szó etimológiája

A domain szót az angol nyelvből vettük át. Oda pedig a latin nyelvből származtatják, a dominium szóból, aminek a jelentése birtok, uralom, tartomány. A domain név legelfogadottabb magyar fordítása a tartománynév, vagy internetes tartománynév.

Tartománynév, doménnév vagy domain név

Több változatot is találunk a minél pontosabb és helyesebb használatára, írására. Ilyenek a domén, doménnév, domainnév, tartománynév, névtartomány. De a legelterjedtebb az a domain szó angolos írásmódja lett.

Mit jelent a domain név?

A domain az internet egy részét leíró megnevezés. A domain név segítségével ténylegesen behatárolunk egy szeletet az internetből. Például a google.com alá tartozik minden olyan szolgáltatás amit a keresőórás nyújt. Tehát az internetnek ezen "szelete" egyértelműen az övé.

Mire jó a domain név?

Az internet úgy működik, hogy minden eszköz, például a készülék is amiről ezt most olvasod, egy egyedi azonosítóval rendelkezik. Ezt IP címnek nevezzük. Így néz ki egy IP cím: 172.217.16.110 Itt azonban egy olyan nehézség adódik, hogy az IP címeket nem tudjuk megjegyezni, nehéz emlékezni rájuk. Ezt oldja meg a domain. Ez ugyanis egy szó vagy szóösszetétel amit már meg tudunk jegyezni. Például: google.com

Hogyan épül fel egy domain név?

A domain nevek hierarchikus felépítésű rendszerben működnek. A legfelsőbb szintű domaineket nevezzük domain végződésnek. Ilyen például a .hu vagy a .com. Ezek alá tudunk saját magunk számára bejegyeztetni, regisztráltatni egy domain használati jogot. Például: domdom.hu vagy google.com. Ezt a használati jogot szoktuk domain tulajdonlásnak is nevezni. Ha egy domain használati jogának tulajdonosává váltunk, akkor tetszőlegesen rendelkezhetünk a domain használata felett. Illetve további aldomaineket hozhatunk létre alatta.

További érdekes és hasznos domain cikkeket az ötlettárunkban találsz.