ugrás a tartalomhoz
Mi a domain jelentése?

Különösen hasznos tisztán látni olyan IT fogalmakban, amelyek ma már közhasználatban vannak. A domain jelentésének tisztázása azért is kiemelten érdekes, mert a tulajdonlási vonatkozásai miatt ez az első olyan érték amivel egy honlap birtokosa szembesül. Jó az ha világosan értjük, hogy mit takar a domain név jelentése, ha tudjuk, hogy mi került a tulajdonunkba egy domain regisztrációs jogi procedúra során.

A domain szó etimológiája

A domain szót az angol nyelvből vettük át. Oda pedig a latin nyelvből származtatják, a dominium szóból, aminek a jelentése: birtok, uralom, tartomány. Az angol nyelvben is ezeket jelenti.
A domain név legelfogadottabb magyar fordítása a tartománynév, vagy pontosabban: internetes tartománynév.

Magyar szóhasználat: tartománynév, doménnév vagy domainnév?

Több változatot is találunk a minél pontosabb és helyesebb használatára, írására. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a magyar regisztrátorok között is viták voltak egyik-másik használati mód mellett... Ezekből lehet válogatni: domén, doménnév, domainnév, tartománynév, névtartomány. De a legelterjedtebb a domain szó, az angolos írásmódja szerinti lett.

Helyesírási kérdés: domain név vagy domainnév?

Ha a tartománynév szót vesszük alapúl, ragaszkodva a szemantikai jelentéshez, akkor birtokos összetétel jön létre. Ennek mentén pedig az volna a helyesebb ha egybeírnánk: domainnév. A mi álláspontunk ebben megengedőbb, és tekintettel a gyakoribb használati és írásmódjára, a domain név is teljesen elfogadható és használható szerintünk.

A domain jelentése

A domainnév az internet egy tartományát, behatárolt részét leíró megnevezés. A domain név segítségével ténylegesen behatárolunk egy szeletet az internetből. Például a google.com alá tartozik minden olyan szolgáltatás amit a keresőórás nyújt (pl. mail-, maps-, photos.google.com). Tehát az internetnek ezen meghatározott "szelete" egyértelműen az övé.

Mire jó a domain név?

Az internet úgy működik, hogy minden eszköz, például a készülék is amiről ezt most olvasod, egy egyedi azonosítóval rendelkezik. Ezt IP címnek nevezzük. Így néz ki egy IP cím: 8.8.4.4. Illetve az új, IPv6 verzióban így: 2001:4860:4860::8844

Mindenkinek nyilvánvaló, hogy ezeket az IP címeket nem tudjuk megjegyezni, igen nehéz emlékezni rájuk. Ezt a problémát oldja meg a domain nevek használata! Egy domain ugyanis egy szó vagy szóösszetétel amit már könnyen meg tudunk jegyezni. Például: google.com vagy domdom.hu

Hogyan épül fel egy domain név?

A domain nevek hierarchikus felépítésű rendszerben működnek. A legfelsőbb szintű domaineket (Top Level Domain) nevezzük domain végződésnek (TLD). Ilyen például a .hu, a .eu vagy a .com. Ezek alá - hierarchikusan nézve: elé - tudunk saját magunk számára bejegyeztetni, regisztráltatni egy domain használati jogot. Például a .hu alá így: domdom.hu vagy google.com. Ezt a használati jogot szoktuk domain tulajdonlásnak is nevezni. Ha egy domain használati jogának tulajdonosává váltunk, akkor tetszőlegesen rendelkezhetünk a domain használata felett. Illetve további aldomaineket hozhatunk létre alatta, például így: www.domdom.hu vagy mail.domdom.hu.

Tudj meg többet a domainekről:

Most, hogy érthetővé vált a domain név jelentése és haszna, nézd meg, hogy foglalt-e a domain amit magadnak regisztrálnál. Ehhez látogasd meg a domain kereső oldalunkat, ahol azonnal ellenőrizheted a domainek elérhetőségét:
Irány a domain kereső!

Ha ennél jobban érdekel a téma, és tovább mélyülnél a domainek használatában, működésében, akkor ezeket a korábbi cikkeinket ajánljuk:
Domain ellenőrzés kreatívan
Mi az a DNS rendszer? Mi a DNS jelentése?
Kié a domain név? Ki a domain tulajdonos?

Illetve böngészd végig az ötlettárunk teljes domain témakörét itt:
Hasznos tudnivalók a domainekről