ugrás a tartalomhoz

Mi a domain jelentése?

Témakör: Domain regisztráció

Különösen hasznos tisztán látni olyan IT fogalmakban, amelyek ma már közhasználatban vannak. A domain jelentésének tisztázása azért is kiemelten érdekes, mert a tulajdonlási vonatkozásai miatt ez az első olyan érték amivel egy honlap birtokosa szembesül. Jó az ha világosan értjük, hogy mit takar a domain, ha tudjuk, hogy mi került a tulajdonunkba egy domain regisztrációs jogi procedúra során.

A domain szó etimológiája

A domain szót az angol nyelvből vettük át. Oda pedig a latin nyelvből származtatják, a dominium szóból, aminek a jelentése birtok, uralom, tartomány. A domain név legelfogadottabb magyar fordítása a tartománynév, vagy internetes tartománynév.

Tartománynév, doménnév vagy domain név

Több változatot is találunk a minél pontosabb és helyesebb használatára, írására. Ilyenek a domén, doménnév, domainnév, tartománynév, névtartomány. De a legelterjedtebb az a domain szó angolos írásmódja lett.

Mit jelent a domain név?

A domain az internet egy részét leíró megnevezés. A domain név segítségével ténylegesen behatárolunk egy szeletet az internetből. Például a google.com alá tartozik minden olyan szolgáltatás amit a keresőórás nyújt. Tehát az internetnek ezen "szelete" egyértelműen az övé.

Mire jó a domain név?

Az internet úgy működik, hogy minden eszköz, például az készülék is amiről ezt most olvasod, egy egyedi azonosítóval rendelkezik. Ezt IP címnek nevezzük. Így néz ki egy IP cím: 172.217.16.110 Itt azonban egy olyan nehézség adódik, hogy az IP címeket nem tudjuk megjegyezni, nehéz emlékezni rájuk. Ezt oldja meg a domain. Ez ugyanis egy szó vagy szóösszetétel amit már meg tudunk jegyezni. Például: google.com

Hogyan épül fel egy domain név?

A domain nevek hierarchikus felépítésü rendszerben működnek. A legfelsőbb szintű domaineket nevezzük domain végződésnek. Ilyen például a .hu vagy a .com. Ezek alá tudunk saját magunk számára bejegyeztetni, regisztráltatni egy domain használati jogot. Például: domdom.hu vagy google.com. Ezt a használati jogot szoktuk domain tulajdonlásnak is nevezni. Ha egy domain használati jogának tulajdonosává váltunk, akkor tetszőlegesen rendelkezhetünk a domain használata felett. Illetve további aldomaineket hozhatunk létre alatta.

További érdekes és hasznos domain cikkeket az ötlettárunkban találsz.