ugrás a tartalomhoz

Domain ügyintézés két tanú nélkül?

Témakör: Domain regisztráció

A koronavírus járvány okozta problémák között felmerült az is, hogy mit tegyünk ha nincs két tanúnk aki igazoljon minket. Valamiért kevesen tudnak róla és élnek vele, de létezik alternatíva a két tanúra. Erre szeretnénk most ráirányítani a figyelmet.

Köztudott, hogy Chuck Norrison kívül senki nem tud semmit intézni két tanú nélkül. Neki ugyanis a két ökle a két tanú :) De most fordítsuk komolyra a szót.

A különböző nyilatkozatok, meghatalmazások stb. amelyek a .hu domain átregisztrálásához vagy domain átruházáshoz (ún. domain tulajdonosváltás) kellenek teljes bizonyító erejű magánokiratok kell legyenek. A teljes bizonyító erejű magánokirat fogalmát a PP (2016. évi CXXX. törvény a polgári perrendtartásról) 325.§ (1) pontja határozza meg, aminek a domain ügyintézés szempontjából fontos részét itt idézzük:

325. § [A teljes bizonyító erejű magánokirat]

(1) Teljes bizonyító erejű a magánokirat, ha

a) a kiállító az okiratot saját kezűleg írta és aláírta,
b) két tanú igazolja, hogy az okirat aláírója a részben vagy egészben nem általa írt okiratot előttük írta alá, vagy aláírását előttük saját kezű aláírásának ismerte el; igazolásként az okiratot mindkét tanú aláírja, továbbá az okiraton a tanúk nevét és [...] lakóhelyét, ennek hiányában tartózkodási helyét olvashatóan is fel kell tüntetni,
c) az okirat aláírójának aláírását vagy kézjegyét az okiraton bíró vagy közjegyző hitelesíti,
d) az okiratot a jogi személy képviseletére jogosult személy a rá vonatkozó szabályok szerint megfelelően aláírja,
e) ügyvéd vagy kamarai jogtanácsos az általa készített okirat szabályszerű ellenjegyzésével bizonyítja, hogy az okirat aláírója a más által írt okiratot előtte írta alá vagy aláírását előtte saját kezű aláírásának ismerte el,
f) az elektronikus okiraton az aláíró a minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírását vagy bélyegzőjét helyezte el, és [...] azon időbélyegzőt helyez el,
g) az elektronikus okiratot az aláíró a Kormány rendeletében meghatározott azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással hitelesíti, [...]

A legfontosabb, hogy a feleknek egyértelműen azonosíthatóknak kell lenniük. Amire a figyelmet fel szeretnénk hívni azok különösen az f) és g) pontok. Ezek teszik lehetővé, hogy elektronikus úton is hitelesítsük az okiratunkat.

A g) pontban megjelölt dokumentumhitelesítési szolgáltatás mindenkinek elérhető aki rendelkezik Ügyfélkapu hozzáféréssel a magyaroszag.hu -n. A szolgáltatás neve: Azonosításra visszavezetett dokumentum hitelesítés-szolgáltatás, röviden AVDH. Részletes leírást róla itt találhatsz:
Új: https://magyarorszag.hu/szuf_fooldal#ugyleiras,d04b7961-0f08-46f1-8f0b-bcd8133562be
Régi, de érvényes: https://regi.ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/avdh.html

Fontos tudni, hogy AVDH esetén a nyilatkozó természetes személy e-mail címének is szerepelnie kell az okiraton is, és annak meg kell egyeznie a záradékban szereplővel (akárcsak a névnek). A záradék a hitelesítési csatolmány, amin a hitelesítést igénylő személy (az Ügyfélkaput használó személy) neve és email címe jelenik meg.

Használata röviden:

  • aláírandó okirat kiválasztása (tallózás),
  • hitelesítés kiválasztása – itt válaszd a Hiteles PDF-et
  • dokumentum feltöltése
  • ügyfélkapu bejelentkezés (azonosítás)
  • aláírt dokumentum letöltése.

Reméljük hasznos információ volt ez azok számára akik nem találnak két tanút, de van Ügyfélkapu hozzáférésük.