ugrás a tartalomhoz
Új domain regisztrációs eljárás a .hu domaineknél

Innováció és megújulás jellemzi a domainek világát. Érdekes és kreatív új végződések sokasága jelent meg az utóbbi években. Nálunk már közel 700 (!!) végződésből választhatsz. Sima ügy, mondhatnánk, az innováció és a megújulás az bizony ilyen. Nos, itt van a mi .hu domainünk. Megújult ám ez is! Hogy előnyére vagy sem, ezt döntsd el te. Próbáld ki az új regisztrációs eljárást, elérhetővé tettük. Íme, ezek a változások.

Bemutatjuk a teljesen elektronikus domain regisztrációt

Van annak egy különös bája, hogy épp az online működés sarokkövét, a domaint, papíron kelljen igényelni… Megátalkodott kisebbség lehet az amelyik még mindig papíron akar .hu domaint regisztrálni. Nyugi, még egy ideig ez azért megmarad alternatívának. De végre megérkezett az új, teljesen elektronikus regisztrációs lehetőség is!

Azért "új, teljesen elektronikus regisztráció", mert bár eddig is papírozás nékül lehetett igényelni új domaint (egy captcha és egy nyilatkozat elfogadásával), minden későbbi módosítást (például tulajdonosváltást) már papíron kellett intézni. Ez a nyakatekert eljárás hivatalos nevén: okirat alapú domain igénylés.

Az új verzió: megerősítés alapú domain regisztráció

Gyors előzmény. A nemzetközi domain végződéseknél (pl. .com, .net, .org stb.) már évek óta elvárás a tulajdonos email címének megerősítése. Ezt egyszer kell megtenni, amikor az email címét először használja a domain tulajdonosa. Nos, valami ilyesmi született a .hu domain esetében is. Mégpedig két verzióban:

 1. Email alapú megerősítő regisztráció
  Ez abból áll, hogy az új domain igénylésekor a központi Nyilvántartó küld egy megerősítést kérő emailt a domain tulajdonosának, a megadott email címére. Az emailben lévő linkre kattintva, a Nyilvántartó weboldalán jóváhagyhatjuk az igénylést. Technikai terminussal ez az ún. egyfaktoros eljárás.
 2. Email és telefonszám alapú megerősítő regisztráció
  Kiegészítve az előbbit, az email jóváhagyás után, egy második lépésben SMS-ben (vagy hangbemondással) kell kérnünk egy kódot, amit ugyanitt kell beírnunk. Első faktor: email cím. Második faktor: telefonszám. Tehát ez az ún. kétfaktoros eljárás.

Előnyök, hátrányok, nyitott kérdések

Nézhetjük ezt a változást úgy is, hogy kicsit sárga, kicsit savanyú... A korábbi állapothoz képest azonban vannak kétségtelen előnyei is. Nézzük meg mindkét szemszögből.

 • Kevesebb bürokrácia. Ahogy azt Nyilvánvaló Kapitányunk is mondhatná: papírmunka nélkül sok időt fogunk megspórolni. Erősítsünk rá, és nézzünk egy példát az okiratos regisztrációra. Ugye tudod, hogy a személyi igazolvány másolásának tilalma miatt külön nyilatkoznod kell papíron, két tanú jelenlétében az adataid hitelességéről? Azaz: két tanú nélkül csak Chuck Norris tud ügyintézni, hisz neki a két ökle a két tanú.
 • Automatizált ügyintézés. Te magad hagyod jóvá a faktor adatok (email, telefonszám) birtokában a domainen a módosításokat (pl. tulajdonosváltás). Az okiratos ügyintézés esetén a Nyilvántartó ellenőrzi a benyújtott dokumentumokat. Az elektronikus eljárás esetén már nem. A faktorok birtokában mindent elvégezhetsz te magad.
 • Zöldülés. Elsőre nem erre gondolnál, de a papírmentes ügyintézés ma egy kívánatos cél. A tisztán elektronikus eljárással ez teljesül. Kis lépés az emberiségnek, de sok ilyen kis lépésre van valóban szükségünk. Ha ez neked is fontos, akkor nem is kérdés, hogy jobb választás az elektronikus eljárás.
 • Megerősítés újra meg újra. A fent említett nemzetközi gyakorlattól eltérően, itt nem elég egyszer megerősíteni a domain tulajdonos adatait. Hanem újra meg újra végig kell vinni a megerősítő eljárást, minden egyes domain művelet esetén és minden egyes domain esetén. Akkor is ha ugyanazt a tulajdonosi adatot használod. Ennek a logikáját lent kifejtjük.
 • Biztonság. Biztonságosabb a megerősítéses domain regisztráció mint a papír alapú? Hiteles, jogszerű dokumentumokat bemutatni sokkal nehezebb mint megtudni egy email címet és egy telefonszámot. Tehát az okiratos, bürokrata verzió kiütéssel nyert. Azonban jó kérdés, hogy milyen ára, milyen megítélése van ennek a 21. században… A tisztán elektronikus eljárásban a kétfaktoros megerősítés (email + telefonszám) természetesen biztonságosabb mint az egyfaktoros (csak email). A telefonszám használata egy olyan második szintű védelem amit mindenképpen ajánlott használni.
 • Gondosság. Bármelyik megerősítő adat elvesztése azt fogja eredményezni, hogy a domain felett elveszítjük a kontrollt. Ennél is rosszabb ha ellopják és ezáltal visszaélhetnek a domain név használatával. Ha ilyen helyzet áll elő, akkor teljes bizonyító erejű okirattal (magánszemélyek) vagy cégszerűen aláírt dokumentumokkal (jogi személyek), ha körülményesen is, de rendezhetjük a helyzetet.

A legfontosabb összefüggés amivel minden érthető(bb) lesz

Elsőre nem magától értetődő a megerősítések mögötti logika. Van azonban egy kulcsfontosságú tényező. Ha ezt érted, akkor kitisztul a megerősítő eljárás működése is.

A három lehetséges domain regisztrációs eljárás (email, email + telefonszám és okiratos) határozza meg a domain típusát (egyfaktoros, kétfaktoros és okiratos). A típus tehát a domainhez van rögzítve, ahhoz tartozik. Nem a tulajdonoshoz! Ezért van az, hogy a megerősítő eljárásokat újra meg újra le kell folytatni ha ilyen típusú a domain.

Ez azt is jelenti, hogy akár ugyanaz a tulajdonos igényelhet bármilyen típusú domaint a háromból, ugyanazon adatokkal. Minden a domain típusán múlik!

Mostantól nálad az irányítás

A megerősítő adatok, azaz faktorok (email, telefonszám) birtokában tetszőlegesen módosíthatod a domainedet. Nincs több papírmunka, nincs több macera. Ugyanakkor a felelősséged is sokkal nagyobb, jobban kell vigyáznod az email címedre és a telefonszámodra, és ezáltal a domainedre.

Összegezve. Az elektronikus domain regisztráció nagyobb szabadságot hordoz, könnyebb, gyorsabb. Élj vele, regisztráld bátran a .hu domainedet nálunk - most már teljesen elektronikusan!