ugrás a tartalomhoz
Vektorgrafika a honlapkészítésben

A vektoros grafikák kulcsszerepet játszanak a nyomtatott designban, míg a digitális világ inkább a pixeles elemekkel hozható összefüggésbe. Bár a honlapok és minden egyéb, ami képernyőn keresztül válik láthatóvá, az pixelgrafikusan jelenik meg, a vektoros grafikák szerepe egyáltalán nem elhanyagolható ezen a területen sem.
Ha szeretnénk saját egyedi tervezésű logót, vagy apró egyedi grafikai elemeket hozzáadni honlapunkhoz, azt legkényelmesebben és legszebben valamilyen vektorgrafikus programmal tudjuk létrehozni. De álljunk meg egy kicsit, mi az a vektorgrafika?

A vektorgrafikus kép, a grafikai tervezés lelke

Ha a fogalmat akarjuk definiálni, az így hangozhatna: a grafikai elemek matematikai görbékkel meghatározott, kitöltő színnel, valamint kontúr-vonallal jellemzett kódolása. Ez azonban rettenetesen hangzik, úgyhogy nézzük érthetőbben. A vektorgrafikus kép abban különbözik a jól ismert pixelgrafikus képektől (mint a jpg, png és hasonló kiterjesztésű képek), hogy teljesen más módon szerkeszthetőek, más eljárást használnak és ebből kifolyólag szabadon nagyíthatóak és kicsinyíthetőek minőségromlás nélkül.

Miért ez a grafikai tervezés fő formátuma? Egyáltalán nem elhanyagolható a nagyíthatósági kérdés sem, de ennél fontosabb, hogy jóval egyszerűbb geometriai alakzatokkal, szöveggel, kitöltő színekkel dolgozni egy vektoros programban, mint képszerkesztő társaikban. Ilyen formátumban készül a cégek, vállalkozások arculata és azon belül például a logóik is.

Ezzel eljutottunk a lényeghez. Ha szeretnél egy profi honlapot, mint például a tatra.hu, akkor elkerülhetetlen egy kis vektoros grafika, amivel kialakíthatsz egy saját formavilágot, logót honlapodhoz. Ehhez azonban szükséged lesz egy programra, amelyben munkálkodhatsz.

Hogyan tudok vektoros képet készíteni?

Olyan program kell, amely kifejezetten erre lett létrehozva, vagy legalábbis kezeli a vektoros grafikát. A leggyakrabban használt és talán legjobb szoftver az Adobe Illustrator, mely 7 napos ingyenes kipróbálást tesz lehetővé. Illetve ott van a nagy konkurencia a CorelDraw, mely szintén fizetős, de 15 napig használható ingyen. Ez az időtartam igazából elég is lehet a vektoros grafika megtervezésére. Vannak egyéb ingyenes lehetőségek is mint: Vectr, Vecteezy, Inkscape.

A programok alapszintű használata pár óra alatt elsajátítható a neten fellelhető videók segítségével. A jó hír, hogy ez az alapszintű használat tökéletesen elég ahhoz, ami egy látványos arculat vagy logó elkészítéséhez szükséges. Példaként ismét a tatra.hu-t említhetjük, melynek arculati elemeit, a legegyszerűbb eszközökkel, minimális tudással is el tudjuk készíteni.

Mit kell tudni egy logó elkészítéséhez?

Mivel mi is megemlítettünk öt különböző vektoros programot és számtalan egyéb elérhető alkalmazás van még, így konkrét leírás helyett, olyan eszközöket, módszereket emelünk ki, melyek minden programban megtalálhatóak. Az alábbiak alapszintű elsajátítása után egyedül a kreativitásunkon és művészi érzékünkön fog múlni a korszakalkotó lógó elkészítése.

Geometriai formák

Kör, négyzet, sokszög. Ezekkel az alapvető formákkal végtelen a lehetőségünk. Van ugyanis a vektoros programokban egy olyan eszköz, amellyel ezen formák egyesíthetők, kivághatók egymásból, metszetek hozhatók létre és így tovább. Ezen eszköz az Adobe Illustrator programban Görbekezelő (Pathfinder) néven fut, de minden alkalmazásban megtalálható ilyen-olyan formában.

Színkezelés

Ha már van egy formánk, jöhet a színpaletta, mely szintén minden szoftverben elérhető. Az objektumok kitöltése lehet egyszínű, vagy színátmenetes, és ugyanez igaz azok körvonalára is. Érdemes bátran próbálgatni a színeket!

Tipográfia

Azaz a logónk szövege, felirata. Ahogy egy szövegszerkesztő programban, úgy itt is választhatunk a rengeteg elérhető betűtípus közül, majd annak vastagságával, színével is lehet játszani. A szöveget vektorizálhatjuk és onnantól kezdve szabadon alakítható, teljesen egyedi feliratokat is létrehozhatunk.

Hogy lesz a vektoros grafikából weboldalon használható kép?

A vektoros programok gyakran tudnak az elkészült grafikából jpg-t, vagy akár átlátszó png-t menteni. Ha azonban a végeredményünk egy vektoros képformátum, mint például ai, eps, pdf, akkor szükségünk lesz vagy egy konvertálóra, vagy egy képkezelő programra. Mivel a logó és egyéb elemek esetén valószínűleg fontos lesz, hogy a háttér átlátszó legyen, így az alapvető cél egy átlátszó png elérése.

Jó konvertálókban nem dúskál az internet, de szerencsére, ha jó, akkor egy eszköz is elég, ami ez az ingyenes konvertáló oldal lehet, melyen semmilyen formátummal nem volt gondunk.Ha képkezelő programmal dolgozunk elég csak megnyitni vele a vektoros fájlt és kimenteni vele png formátumban a képet. Ha nem nyitja meg, akkor még mindig ott van a lehetőség, hogy másolás-beillesztés kombinációval juttassuk a grafikát a vektoros programból a képkezelőbe, majd utána mentjük képformátumban.

A végeredmény tehát egy átlátszó png, melyet honlapszerkesztőnkben rengeteg ötletes módon tudunk felhasználni a weboldalunk szebbé tételére. Ehhez nyújt segítséget a kifejezetten png-kel foglalkozó cikkünk.