ugrás a tartalomhoz
Honlapkészítőnk leglátványosabb eleme: a Vizuális építő I. rész

Egy honlap kinézetét, minőségét nagyban meghatározza a felhasznált képek minősége. A profi fotó azonban önmagában nem elég, ha nincs szépen tálalva. Eme tálalás egyik legfontosabb eszköze a Vizuális építő.

Mire jó a Vizuális építő?

A sáv elsődleges funkciója nagy képek megjelenítése, melyre szövegek vagy akár további képek helyezhetők. Alkalmas pusztán látványképek megjelenítésére, de szolgáltatás vagy termék reklámozására is használható. Jellegéből következően kiválóan töltik be oldalainkon a legelső sáv szerepét, mivel a látvány dominál és a szöveg elhelyezésből adódóan információt is hordoz. Néhány példa azonnal világossá teszi mindezt:

A Vizuális építő beállításai

Ahogy minden sávnál, úgy itt is az egérrel a sáv fölé állva, a megjelenő szürke fogaskerék ikonra kattintva érhetőek el a beállítások. A Magasságnál megadott érték a Vizuális építő pixel szám szerinti magasságát jelenti. Ezt szabadon változtathatjuk, de figyeljünk oda, hogy a különböző képernyő méreteken is jól mutasson a választott méret. Ehhez nem árt tisztában lennünk a reszponzivitás fogalmával és hogy hogyan alkalmazzuk ezt honlapunkon.
A Fátyol szín és Fátyol átlátszóság a kép fölé helyezett színes, transzparens rétegre vonatkozó értékek. Szép és látványos megoldások hozhatók létre vele, különböző színű képeknek azonos színezetet adhatunk a használatával. Ezen oldalon például minden aloldalon kék fátyolt helyeztünk a Vizuális építőre, ezáltal azonos atmoszférát teremtve. De remek lehet szövegek megjelenítésére is:

Vegyük észre a trükköt! A fenti két oldalon a színes hátterű, áttetsző, szöveges rész, egy új Vizuális építő az első alatt, ugyanazzal a fotóval a hátterében.
A Háttér típus esetén két választási lehetőségünk van: normál és parallax. A normál beállítás a képet ugyanúgy jeleníti meg, ahogy az oldal többi képét, azaz fixen mozdulatlanul (https://designandfashion.domdom.eu). A parallax azt jelenti, hogy görgetéskor a kép “állva marad” és olyan mintha az oldal a kép fölött görgetnénk (https://bicycle.domdom.eu).
A Háttér méret azt jelöli, milyen széles legyen a sávunk. Lehet normál, mely esetén a sáv és így a kép is ugyanolyan széles lesz az oldalon, mint a többi tartalmi rész. Továbbá lehet 100%-os, amikor a sáv kitölti a képernyő teljes szélességét. A fenti példákban minden esetben ez utóbbit használtuk, igazából ez adja a sáv erős vizuális voltát.

Hogyan használjuk a Vizuális építőt?

Erről a kérdésről alapvetően a következő cikkben fogunk részletesen foglalkozni. Annyi azonban elmondható, hogy a Vizuális építő honlapunk talán legfontosabb sávja, nem véletlenül használjuk mi is honlap mintáink nagyon nagy részében, az oldal első sávjaként. Ezzel mutathatjuk meg látványos fotóinkat, közöljük vele miről szól az oldal. Hangulatot ébresztünk, terméket mutatunk be, szolgáltatásokra hívjuk fel a figyelmet. Használjuk tehát bátran, csak jót tehetünk vele oldalunknak!